Hvis du synes, at du bruger lidt længere tid på dine cykelture om vinteren, så er du ikke helt ved siden af. Udover, at du har masser af tøj på, og at det bare ikke er rart at presse sig selv, når det er koldt, så spiller fysikkens love nemlig også en rolle, for hvor hurtigt du kan bevæge dig i vinterkulden.
Tættere luft
Ifølge forskere fra DMI er den største faktor, at lave temperaturer ændrer på luftens såkaldte dynamiske viskositet. Det vil sige, hvor tæt eller sej luften er. Jo lavere temperaturer, jo tættere luft, og jo mere energi kræver det at bryde den. (Fysiknørder vil vide, at luftens tryk også spiller en rolle, men det er stort set ens sommer og vinter).
En tommelfingerregel siger, at hver gang temperaturen falder med 10 grader bliver luften 3,5 pct. tættere. Sammenlignet med en sommerdag på 20 grader, kræver det således 7 pct. mere kraft at holde samme fart på en vinterdag på 0 grader, og over 10 pct., hvis temperaturen er minus 10.
Mere energi
Det kan mærkes. Cykler du 30 km/t., vil det på en vindstille sommerdag kræve, at du træder med cirka 200 watt. På en kold vinterdag skal du i stedet levere 214 watt.
Det samme forhold påvirker selvfølgeligt også din løbehastighed.