3 sunde valg, der giver 7 års ekstra levetid

Se, hvordan du – ret enkelt – kan få 7 leveår foræret.

16. august 2017 af Jesper U. Larsen

Hvis du gerne vil have et langt liv, så gælder det om at overholde 3 gyldne regler: Du skal lade være med at ryge, undgå at blive fed og kun drikke alkohol i moderate mængder. Så kan du nemlig se frem til at leve hele 7 år længere end gennemsnittet, viser et nyt studie.

Forskerne analyserede data fra mere end 14.000 amerikanere, som hvert andet år havde fået undersøgt deres sundhed og livsstil.

Raske og rørige

Generelt set kunne kvinderne i studiet se frem til at blive knap 82 år og mændene knap 78 år. Men de personer, der aldrig røg og havde et BMI under 30, levede 4-5 år længere. Gruppen, der derudover kun havde et moderat alkoholforbrug, fik i gennemsnit 7 år mere at leve i.

De ekstra leveår var tilmed i høj grad fysisk gode år, hvor personerne var relativt raske og rørige.

Realistiske mål

Forskerne hæfter sig ved, at det er 3 ret opnåelige mål. Et BMI under 30 vil bare sige, at man holder sig ude af fedme-kategorierne (BMI på 25-30 kategoriseres som overvægt), mens et moderat alkoholforbrug vil sige højst 14 genstande om ugen for mænd og 7 for kvinder.

– En moderat sund livsstil er nok for at høste gevinsterne. At undgå fedme, ikke at ryge og kun drikke alkohol i moderate mængder er ikke noget urealistisk mål, siger Mikko Myrskylä, fra det tyske Max Planck Institut, som blandt andre har været med til at lave studiet.

Vil du gerne vide mere om træning, skader, sundhed, motivation og meget mere, så tegn et abonnement på Aktiv Træning lige HER. I magasinet får du al den nyeste viden om træning og inspiration til at leve et sundere og mere aktivt liv.

Kilde: Health Affairs 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: