Havregrød med bær og mandler.
© iStock

4 gode kostfibre

De fleste af os får ikke nok af dem indenbords, men det gavner både dit blodsukker, dit kolesteroltal og din fordøjelse, hvis du sørger for at tanke op med kostfibre. Vi giver dig her 4 gode fibervalg.

1. juli 2021 af Martin Kreutzer

Derfor skal du spise kostfibre 

Umiddelbart kan kostfibre virke lidt ubetydelige, fordi der er tale om mere eller mindre ufordøjelige planterester, der nærmest følger automatisk med, når du spiser mad fra planteriget. Men du gør dog klogt i at få flere af de oversete kostfibre indenbords.

Forskning peger nemlig på, at netop fibrene har en stor del af æren for de sunde gevinster ved at spise frugt, grønt og fuldkorn. Jo flere fibre du indtager, desto sundere bliver du, men der skal faktisk blot 30 gram om dagen til for at høste den brede vifte af sundhedsgevinster.

Læs også: 6 grunde til kostfibre

Vi giver dig her 4 gode kostfibre valg: 

Avocado
© iStock

1. Avocado

5,2 gram fibre: Fiberindholdet imponerer, og så er fedtet af den sunde MUFA-type (enkeltumættede), der både tager livtag med mavefedtet og en evt. inflammation i kroppen.

Havregryn
© iStock

2. Havregryn

10 gram fibre: De opløselige fibre fylder maven og sænker kolesteroltallet. Mave-tarm-indholdet fortyndes, så evt. giftstoffer får mindre kontakt med tarmene. 100 g havregryn dækker 1/3 af dit dagsbehov for fibre.

Læs mere om havregryns gode egenskaber. 

Fuldkornspasta
© iStock

3. Fuldkornspasta

9,6 gram fibre: 3 gange så mange fibre som i almindelig hvid pasta taler for sig selv. Herudover får du også 2-3 gange så meget af de vitaminer og mineraler, der findes i pasta.

Prøv vores lækre og sunde opskrift på Bagt laks med fuldkornspasta og pesto.

4. Chiafrø

36 gram fibre: Selv små mængder af aztekerindianernes frø giver dig masser af fibre. Og i tilgift giver de populære frø dig også godt med vegetabilske omega-3-fedtsyrer og proteiner.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: