Havregrød med bær og mandler.
© iStock

4 gode kostfibre

De fleste af os får ikke nok af dem indenbords, men det gavner både dit blodsukker, dit kolesteroltal og din fordøjelse, hvis du sørger for at tanke op med kostfibre. Vi giver dig her 4 gode fibervalg.

19. juli 2018 af Martin Kreutzer

Derfor skal du spise kostfibre 

Umiddelbart kan kostfibre virke lidt ubetydelige, fordi der er tale om mere eller mindre ufordøjelige planterester, der nærmest følger automatisk med, når du spiser mad fra planteriget. Men du gør dog klogt i at få flere af de oversete kostfibre indenbords.

Forskning peger nemlig på, at netop fibrene har en stor del af æren for de sunde gevinster ved at spise frugt, grønt og fuldkorn. Jo flere fibre du indtager, desto sundere bliver du, men der skal faktisk blot 30 gram om dagen til for at høste den brede vifte af sundhedsgevinster.

Vi giver dig her 4 gode kostfibre valg: 

Avocado
© iStock

1. Avocado

5,2 gram fibre: Fiberindholdet imponerer, og så er fedtet af den sunde MUFA-type (enkeltumættede), der både tager livtag med mavefedtet og en evt. inflammation i kroppen.

Havregryn
© iStock

2. Havregryn

10 gram fibre: De opløselige fibre fylder maven og sænker kolesteroltallet. Mave-tarm-indholdet fortyndes, så evt. giftstoffer får mindre kontakt med tarmene. 100 g havregryn dækker 1/3 af dit dagsbehov for fibre.

Fuldkornspasta
© iStock

3. Fuldkornspasta

9,6 gram fibre: 3 gange så mange fibre som i almindelig hvid pasta taler for sig selv. Herudover får du også 2-3 gange så meget af de vitaminer og mineraler, der findes i pasta.

4. Chiafrø

36 gram fibre: Selv små mængder af aztekerindianernes frø giver dig masser af fibre. Og i tilgift giver de populære frø dig også godt med vegetabilske omega-3-fedtsyrer og proteiner.

Vi anbefaler: Genialt løbebælte

Nu kan du opbevare din telefon, nøgler og kreditkort på en nem og sikker måde, når du træner. Med dette smarte bælte kan du nemlig have alle dine vigtige ting med på løbeturen, cyklen eller i fitnesscenteret. Bæltet har to lommer, der kan udvides og holder dine ting fast, så du slet ikke opdager, at du har dem med. Med de to lommer kan du desuden have dine nøgler i den ene, mens din telefon kan ligge sikkert og uden at blive ridset i den anden.

Den store lomme har en lille udgang dine høretelefoner på bagsiden, og så er bæltet vandafvisende, så dine ting ikke bliver våde. Lige nu kan du få det geniale bælte sammen med 2 numre af Danmarks bedste træningsmagasin, Aktiv Træning, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr. i porto og ekspedition) I ALT 99 kr. Du får også en digital løbeguide med masser af tips til, hvordan du bliver en hurtigere og bedre løber. Læs mere om tilbuddet her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: