Efterår og løb En løbetur om efteråret behøver ikke være regn og rusk. Den kan også tage sig ganske nydelig ud.

6 sundhedsargumenter for at elske efteråret

Efteråret er over os. Bladene rasler af træerne, vinden tuder, regnen pisker og mørket tager over. Og udsigten til, at det vender … det tør vi slet ikke tænke på. Der er med andre ord ikke meget at være glad for ved efteråret - og dog. For faktisk påvirker efteråret og vinteren vores sundhed positivt på en lang række områder.

10. september 2019 af Lasse Lyhne

Efterårets mørke gavner sundheden

Mørket tager lynhurtigt over i denne tid, og det er godt. Mørke øger søvnkvaliteten markant. Det fremmer produktionen af søvnhormonet melatonin, får kropstemperaturen og blodtrykket til at falde og gør det meget nemmere at sove dybt og uforstyrret.

Blommer, æbler og pærer modner om efteråret

Efterårets afgrøder er ernæringsmæssige perler. Æbler, pærer og især blommer er rige på fibre og antioxidanter, mens de kåltyper, der kommer lidt senere på året som fx grønkål og rosenkål ganske enkelt er noget af det sundeste, du overhovedet kan proppe i munden.

Efteråret gør os mere seksuelt opstemte

Det er ikke kun hos kronhjortene, at det kilder ekstra i underlivet i oktober. Det gælder også mennesker. Norske forskere har fundet ud af, at vores testoteronniveau, der blandt andet påvirker sexlysten, er klart forhøjet i oktober og november.

Vi bliver mere produktive om efteråret

Vi bliver mere produktive og fokuserede omkring arbejdsopgaver, når det er møgvejr. Det viser et studie foretaget af Havard studerende. Når det er dårligt vejr bruger vi ikke tid og ressourcer på, at spekulere på, alt det sjove vi kunne lave udenfor i stedet for at sidde inde og arbejde.

Er du i tvivl om, hvorvidt du har en sund vægt? Beregn dit Body mass index (BMI) lige her. 

Køligere temperaturer gavner træningen

Efterårets temperaturer er faktisk helt optimale, når vi snakker træning - især løb. Undersøgelser har vist, at de hurtigste maratontider bliver løbet i temperaturer mellem 10 og 15 grader, og det er altså også mere behageligt løbevejr end når termometret viser 25 grader.

Vi knytter tættere sociale bånd om efteråret

Det har sikkert noget at gøre med vinterhalvårets højtider, men kigger man på vores mobilvaner tyder meget på, at vi knytter tættere sociale bånd, når det er koldt og mørkt ude. Undersøgelser viser, at vi foretager længere opkald og ofte taler med vores nære venner og familie i efterårs- og vintermånederne

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: