6 sygdomme, der er forbundet med at drikke sodavand

Drikker du lidt mere sodavand, end du i virkeligheden burde? Så bør du nok læse med her.

31. maj 2017 af Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Mange kan ikke forestille sig noget bedre end en iskold cola fra køleskabet. Men som de fleste er klar over, så er sodavand langt fra sundt for vores kroppe. 

Vi har samlet en liste med seks sygdomme, der er forhøjet risiko for at blive ramt af, hvis man drikker for meget sodavand. 

Nyresten

Hvis man indtager omtrent 3 dåser cola om ugen - det gælder også light-udgaverne, så vil man have 15% højere risiko for at blive ramt af nyresten. Dette er tilfældet, fordi fosforsyren i cola får urinen til at ændre sig, og derved bliver man lettere ramt af nyresten. 

Type 2-diabetes

I følge et studie, så har personer, der drikker 1-2 dåser sukkerholdige drikke om dagen hele 26% højere risiko for at blive ramt at type 2-diabetes. 

Hjerte-kar-sygdomme

Et tyve år langt studie af 40.000 mænd afslørede, at de, der i gennemsnit drak én dåse sukkerholdig læskedrik om dagen havde hele 20% højere risiko for at blive ramt af et hjerteanfald end de, der sjældent drak sodavand. De samme tal gjorde sig gældende, når det gjaldt død som følge af et hjerteanfald. 

Gigt

Et 22 år langt studie foretaget på 80.000 kvinder viste, at de, der drak en dåse sukkerholdig læskedrik om dagen havde 75% højere risiko for at udvikle gigt. De samme tendenser gjorde sig gældende, når man testede mændene. 

Fedme 

Det høje indhold af sukker i læskedrikke er ikke godt for vores vægt. Et studie viser da også, at forekomsten af fedme højest sandsynligt ville kunne mindskes, hvis sukkerholdige læskedrikke ikke var ligeså almindelige. 

Nedsat fordøjelse og sygdomme i fordøjelsessystemet 

Kulsyren, der er en del af mange læskedrikke kan være hårde for vores mave og fordøjelsessystem. Syre-base-forholdet i maven kan blive udfordret, hvis man drikker meget sodavand eller drikker sodavand på tom mave. I værste tilfælde kan dette skabe inflammation i fordøjelsessystemet. 


Hvis du ønsker flere tips og tricks til et sundere liv - så bliv abonnent og få tanket op på indhold om de fedeste tendenser, lækreste opskrifter og nyeste træningsformer HVER MÅNED. Ligenu får du 3 numre af Aktiv Træning samt en løbetrøje fra Craft eller Kari Traa for kun 99,50,- eksklusiv porte og eksp. 


Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: