Mand syg med forkølelse
© iStock

9 tips: Sådan bekæmper du forkølelsen

En forkølelse kommer sjældent belejligt, og det går udover både arbejde, træning og energi. Vi giver dig her 9 tips til at komme af med forkølelsen på rekordtid!

27. februar 2017 af Martin Kreutzer

Stop forkølelsen på rekordtid 

Snot, hoste og ondt i halsen er det næsten uundgåeligt at ramle ind i gennem den lange danske vinter. Det vrimler med gamle husråd om, hvordan man slipper af med en forkølelse, men der er desværre langt mellem dem, der faktisk virker. Her har vi luget ud i myter og overtro og udvalgt de 9 bedste råd, der kan bremse forkølelsesvirus i at få alvorligt fat. Sætter du ind ved første kriller i halsen, kan du med lidt held få kroppen på højkant på den halve tid. 

1. Dyrk motion ...

Det er o.k. at være fysisk aktiv, så længe du er feberfri, og virus kun har fæstet sig i hals og næse. Træn let – gerne i masser af tøj. Kroppen kan have godt af en svedetur, hvor sveden renser din hud for drilske bakterier, som ellers kan stresse immunforsvaret. Den stigende kropstemperatur kan samtidig tage livet af nogle af de virus, der angriber dig. 

2. ... eller gå en tur i sauna

Orker du ikke at træne, så overvej at gå i sauna. Det kan give mange af de samme fordele som motion, fordi du også her øger kropstemperaturen og skyller bakteriefjernende sved ud af alle porer. Øg gerne luftfugtigheden. Det hjælper med at lindre forkølelsessymptomerne. Uanset om du vælger saunaen eller motionscyklen, så sørg for at drikke rigeligt før og efter. Det er afgørende, at du er i væskebalance, for at kroppen kan danne de væsker, der fjerner smuds og virus fra slimhinderne i svælg og næse. 

3. Skyl næsen

Drøn ned i helsekostforretningen, og køb en næseskyller. Ved at skylle næsen med kropstempereret saltvand sætter du gang i de selvrensningsmekanismer, der får virus til at forsvinde. Samtidig slapper slimhinderne af, så du bliver i stand til at trække vejret gennem næsen. Det er enormt fordelagtigt, når du er i rum med potentielle smittebærere, fordi næsen modsat munden skaber en barriere mod det værste virale angreb.

4. Drik et knogleafkog

Kog nogle solide okseben eller skroget af en kylling, og drik den frembragte fond. Et sådant afkog, der på engelsk kaldes bone broth, er afsindig sundt. Når det gælder forkølelse, er det særlig interessant, at knoglerne udskiller aminosyren arginin. Den har i flere forsøg vist sig at være særdeles potent til at stive immunforsvaret af og dermed hjælpe kroppen med at slå virus ned. Som en ekstra bonus er næringsstofferne i fonden ekstremt nemme at optage. Derfor kan fordøjelsessystemet slappe af, og kroppens ressourcer rettes mod de virus, den skal bekæmpe.

5. Drik te med honning

Lav et krus te, og lad det trække mindst fem minutter med tebrevet i. Lad teen køle lidt ned, og tilsæt dernæst en stor skefuld koldslynget honning. Drikken udretter små mirakler, for mens teens antioxidanter stiver immunforsvaret af, smører honningen en bakterie- og virusdræbende hinde ned igennem halsen, der tager livet af en del af de små skurke, som har hjemsøgt dig. Et ekstra plus ved teen er, at den fugter næsens og svælgets slimhinder og får dem til at slappe af.

6. Vitamin C? Tja, måske

Det nok mest populære tilskud, når forkølelsen sætter ind, har faktisk ikke rigtig forskningen på sin side. Forebyggende indtagelse af C-vitamin kan muligvis mindske risikoen for at blive forkølet, men der er ringe dokumentation for en helbredende effekt. Alligevel konkluderer forskerne i en stor sammenfattende undersøgelse, at det er værd at prøve af på egen krop. Ganske enkelt, fordi behandlingen er billig, og så mange mennesker beretter om, at det virker for dem. Hvem ved – måske har netop du gavn af at tage 500-1.000 mg dagligt, mens forkølelsen har fat i dig. 

7. Prøv den røde solhat

Planten rød solhat er i århundreder blevet brugt som naturlægemiddel, og moderne forskning bakker op om effekterne. Undersøgelser peger på, at stoffer i planten aktiverer kroppens immunforsvar, så det arbejder ekstra effektivt med at bekæmpe de virus, der skaber forkølelsen. Rød solhat forhandles under talrige navne, fx Echinaforce, og fås både som dråber og kapsler, så spørg apoteket til råds.

8. Få masser af søvn

I stedet for at sidde og være ynkelig i al din dårligdom, så se at komme i seng, og giv dig selv lov til at sove. Gerne uden bagkant. Det er, mens vi sover, at restitutionen oven på skader og sygdomsangreb kører i allerhøjeste gear. Så jo mere tid du kan finde i drømmeland, jo før slipper du af med den irriterende forkølelse. Sørg for at løfte hovedet med en ekstra pude, og sov på ryggen. Det hjælper næsens slim med at løbe af og gavner dermed udvaskningen af virus fra luftvejene.

9. Tank op med zink

Den nemme løsning er at snuppe en zinktablet. Du kan selvfølgelig også vælge at proppe dig med råvarer som skaldyr, oksekød og fede oste for at få mineralet ad naturlig vej, men en tablet om dagen er faktisk alt, der skal til. Den giver en dosis, som reelt formår at hamre forkølelsen ned. Undersøgelser viser, at et tilskud af zink på førstedagen af forkølelsens mærkbare tag i kroppen reducerer varigheden fra en uge til cirka fire dage

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: