irritabel tyktarm

Irritabel tyktarm anslås at være et problem for hele 15% af befolkningen. 

9 tips til dig, der lider af irritabel tyktarm

Irritabel tyktarm medfører blandt andet mavesmerter og stærkt ubehag, og man anslår, at helt op til 15% af befolkningen lider af irritabel tyktarm i perioder. Der findes heldigvis nogle simple tips, der kan gøre dig fri for nogle af de ubehagelige symptomer.

3. marts 2019 af Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Irritabel tyktarm er en kronisk lidelse, der viser sig ved en forstyrrelse af funktionen i tarmen. Irritationen kan opstå andre steder end blot i tyktarmen, hvorfor lidelsen officielt hedder irritabel tarm. 

Det anslås, at cirka en sjettedel af befolkningen i perioder lider af irritabel tyktarm. Lidelsen viser sig blandt andet ved mavesmerter, en udspilet mave, problemer med afføring eksempelvis ved skiftevis diaré og forstoppelse, samt luft i maven. 

Der findes heldigvis en række ting, du kan gøre, der kan lette de ubehagelige symptomer ved irritabel tyktarm. 

Tyg igennem 

Tyg din mad grundigt, så den lettere passerer gennem din fordøjelseskanal. 

Få styr på fibrene 

De fibre, der stammer fra havre bliver opløst, når de kommer i forbindelse med væske, og laver en gele-agtig masse, og det vil sænke tempoet for fordøjelsen. Hvede-produkter vil derimod have en mere afførende effekt. Men den information kan du vælge dine fibre efter de symptomer du oplever. 

Stress ned

Tag dig tid til at gå en tur, læse en bog, skrive dine tanker ned og lignende. Stress kan for mange gøre deres symptomer på irritabel tyktarm værre. 

Spar på alkoholen 

Mange oplever at deres symptomer på irritabel tyktarm bliver værre selv efter en minimal mængde alkohol. 

Motionér

Få gang i kroppen med jævnlig motion og gode vaner. Vælg trappen, gå en god tur, men lad være med at stresse din krop med overdreven træning. 

Vælg den rigtige frugt

Hvis du vil undgå luft i maven, så hold dig fra for mange æbler, blommer og kirsebær. Istedet kan du vælge kiwi, rabarber, bananer, bær og passionsfrugt. 

Vælg de rigtige grøntsager

Det samme gør sig gældende med grøntsager. Forsøg at undgå kål, majs, tomater, aubergine, kartofler og peberfrugter. 

Pas på med anden medicin 

Flere forskellige slags smertestillende tabletter kan have en indvirkning på din fordøjelse. Codein kan give forstoppelse, mens Ibuprofen kan irritere dine tarme. 

Gå til lægen 

Hvis du lider af tilbagevendende mavesmerter, oppustethed, luft i maven og problemer med din afføring, så bør du gå til dine læge. Derved kan I sammen kan finde en grund til dine symptomer og komme igang med en behandling. 


Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: