Føler du dig ung - så lever du længere

Der er noget om snakken: Du er kun så gammel, som du føler dig.

18. juni 2019 af Jesper U. Larsen

Det er ikke årstallet på dåbsattesten, der tæller – men hvor gammel, du selv føler dig. Det har du nok hørt mange (ældre) mennesker postulere, og forskningen bakker faktisk op.

Det viser sig nemlig, at ældre mennesker, som føler sig mindst 3 år yngre end deres faktiske alder, lever længere end andre.

11 procent forskel i dødsfald

I en omfattende undersøgelse blev 6.500 mænd og kvinder over 52 år stillet spørgsmålet: ”Hvor gammel føler du selv, at du er?”. Otte år senere vendte forskere fra University College i London tilbage for at se, hvem af personerne, der stadig var i live.

75 procent af de personer, der otte år forinden havde sagt, at de følte sig ældre end deres egen alder, var stadig i live. Det samme var 82 procent af dem, der cirka følte sig som deres faktiske alder. Og af dem, der følte sig yngre, var hele 86 procent stadig i live.

Vælger en sundere livsstil

I gruppen af ungdommelige ældre var der især en markant lavere forekomst af hjerte-kar-relaterede dødsfald. Ifølge forskerne er det sandsynligt, at ældre, der føler sig unge og rørige, generelt har en sundere livsstil.

Hvis man derimod føler sig gammel, er man fx mere tilbageholdende overfor krævende fysiske udfoldelser. Og der er måske heller ikke det store fokus på at spise sundt, hvis man alligevel ikke forventer at have mange år tilbage at leve i, påpeger de.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: