© iStockphoto

Forskere: Ældre søskende er de klogeste

Måske har du selv haft det på fornemmelsen, og nu er videnskaben også kommet frem til det: De ældste i søskendeflokken er de klogeste.

12. oktober 2016 af Christian Thestrup

Hvis du har søskende, har du garanteret haft denne diskussion med den en million gange, nemlig: Hvem af jer er den klogeste? Og svaret er, at det er du – i hvert fald hvis du er den ældste.

Det slår et hold forskere fra universitetet i Leipzig fast. De har nemlig undersøgt 20.000 personer fra henholdsvis England, USA og Tyskland, og resultatet blev, at ældre søskende er mere intelligente og bedre til at forstå abstrakte begreber end deres yngre søskende, ligesom de generelt har et større ordforråd.

Forskellen i IQ i søskendeflokken er dog ikke genetisk bestemt. Forklaringen skal nemlig findes i, at de ældste børn har haft mere tid med alene med forældrene end deres mindre søskende, og den påvirkning afspejler sig altså i deres intelligens. Jo flere børn, der bliver føjet til flokken, jo større bliver kampen om forældrenes opmærksomhed derfor også, og derfor ser man typisk, at børnenes IQ falder, jo flere børn der kommer til.

Når det er sagt, så taler vi ikke om, at storebror bliver født til et job som professor på universitet, mens lillebror kun er klog nok til at feje blade sammen i skoven. Forskellen i IQ fra de ældre til de yngre søskende er nemlig kun 1,5 point, hvilket jo er til at overskue.

Det vides i øvrigt ikke, om holdet af forskere består af folk med mindre søskende, men det er der nok en del mennesker, som vil mistænke dem for…

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: