© Colourbox

Løb og lev længere

Løb er sundt. Det ved vi godt. Præcis hvor sundt det er, har danske forskere nu sat tal på i en kæmpestor befolkningsundersøgelse.

13. juli 2012

6,2 leveår. Så meget vinder du, hvis du løber. Det er konklusionen i et nyt dansk studie, der netop er blevet præsenteret på konferencen EuroPRevent2012 i Dublin.

Forskerne kom frem til de 6,2 år på baggrund af den såkaldte Østerbroundersøgelse, hvor man gennem 35 år har undersøgt 20.000 danskeres sundhed og livsstil.

Tallet dækker over, at løbere generelt spiser sundere, ryger mindre og er mindre overvægtige. Renser man undersøgelsen for alle disse ting, kan løbere inkassere 4 ekstra leveår, alene fordi de løber. I undersøgelsen havde løberne samtidig 44 pct. mindre risiko for at dø end ikkeløberne i løbet af de 35 år, undersøgelsen varede.

Undersøgelsen er interessant, fordi den er den første, der kigger på sammenhængen mellem løb og levealder, og fordi den er baseret på solide data. Den blev påbegyndt i 1976, pudsigt nok fordi man – efter et par dødsfald i forbindelse med motionsløb – ville undersøge, om løb var farligt for almindelige mennesker.

Træn 2-4 gange om ugen

Ifølge undersøgelsen opnås der størst effekt med 2-3 timers løb om ugen fordelt på 2-4 ture. Der er ingen påvist gevinst ved at løbe mere.

Tempoet skal være langsomt til moderat hurtigt. Der er ingen gevinst ved at løbe meget hurtigt. Lad form og alder definere, om tempoet er langsomt eller moderat hurtigt.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: