© istock

D-vitamin mod hovedpine

Forskning viser en klar sammenhæng mellem indtaget af D-vitamin og hovedpine. Find ud af, hvad du skal spise for at slippe af med den tilbagevendende hovedpine.

4. juli 2019 af Jesper U. Larsen

Har du ofte ondt i hovedet, så kan D-vitamin måske være løsningen.

Et finsk studie foretaget blandt 2.600 midaldrende finske mænd viser, at mændene med det laveste niveau af D-vitamin i blodet havde mere end dobbelt så stor sandsynlighed for at lide af kronisk hovedpine som gruppen med det højeste D-vitamin-niveau.

Vinter er sæson for hovedpine

Forskerne fandt også ud af, at problemer med hovedpine var hyppigere hos de finske mænd mellem oktober og maj. Det forstærker teorien om, at D-vitaminmangel spiller ind.

Vi danner nemlig vitaminet, når solens stråler rammer vores hud, men i vintermånederne er solen på vores nordlige breddegrader ikke stærk nok til at sætte gang i produktionen. Derfor er mange af os i underskud.

Det er uheldigt, da D-vitamin ser ud til at forebygge en lang række sygdomme, ligesom vitaminet er afgørende for at holde vores knogler og muskler stærke.

Sådan får du nok

Det anbefales, at vi får 10 mikrogram D-vitamin om dagen. I de mørke måneder er fed fisk dit bedste naturlige våben mod D-vitaminmangel. 30 gram laks, 90 gram sild eller 200 gram makrel giver dig den daglige dosis.

Æg er en anden naturlig kilde til D-vitamin, men indholdet er dog beskedent – et enkelt æg giver dig cirka 12 procent af dit daglige behov for D-vitamin.

Det kan altså være svært at dække sig ind alene gennem kosten om vinteren og i de tidlige forårsmåneder, så her kan man overveje at supplere med et tilskud.

Kilde: Scientific Reports

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: