Tandpleje, tandbørste, tandpasta, tyggegummi, tandtråd, tandstikker, indenfor, total

Den komplette tandpleje

Her får du 6 gode råd til, hvordan du bevarer en god mundhygiejne.

20. maj 2010 af Claus Sonne

Et besøg hos tandlægen kan være både ubehageligt og dyrt, men det nytter ikke at lade være.

Tandlægebesøg

Regelmæssige besøg hos tandlægen er nødvendige, hvis du vil passe på dine tænder og dit helbred. Tandlægen fikser, renser, tjekker og giver gode råd, så mange problemer kan tages i opløbet. Men det kræver altså, at du kommer af sted - og at du giver tandlægen et kald, hvis der opstår problemer.

Tandbørstning

Børst tænder før morgenmaden og om aftenen. Om morgenen sidder der plak på tænderne, selv om du har børstet tænder aftenen før. Det er bakterierne i plakken, som laver huller i tænderne, og når du spiser, får bakterierne noget at leve af. Børst med små runde bevægelser, og undgå de kraftige børst fra side til side, da dette skubber tandkødet tilbage og slider på tandhalsene.

Tungerens

Børst også tungen. Her sidder der også bakterier og belæg belægninger, hvilket kan give dårlig ånde.

Rens tænderne

Brug tandtråd, tandstikker eller andre redskaber et par minutter dagligt. På den måde fjerner du de bakteriebelægninger mellem tænderne, som tandbørsten ikke fanger.

Drik vand

Der er flere grunde til, at du skal drikke vand. Med alderen tørrer din mund ud, og den har godt af at få tilført væske. Vælger du rent vand, oplever du hverken misfarvning af tænderne eller ødelæggende sukker- og syre-bade, ligesom vandet vil skylle sukker og syre af tænderne.

Kalcium og D-vitamin

Dine tænder skal have kalcium fra kosten for at bevare deres styrke. Kalcium får du blandt andet via mælkeprodukter - 2 skiver ost og en halv liter mælk er fx nok. Det er imidlertid også vigtigt, at du husker D-vitamin, der hjælper kroppen med at optage kalcium. D-vitamin dannes ved sollysets kontakt med huden, hvilket dog sker i mindre grad om vinteren, medmindre du opholder dig under sydens sol. Andre gode kilder er fede fisk, rogn og æggeblommer.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: