© iStockphoto

Denne ’sunde’ sommervane kan skade sædkvaliteten

Ny forskning mistænker en stribe kemikalier for at føre til barnløshed.

4. april 2016

Det er snart sol og sommer, og dermed tid til at smøre kroppen ind i et tykt lag beskyttende solcreme. Men måske er der grund til at holde igen med solcremen og i stedet hoppe i skygge, når solen er kraftigst. I hvert fald, hvis man bekymrer sig om sin sædkvalitet.

Et nyt dansk studie fra Københavns Universitet viser nemlig, at en række af de UV-filtrerende kemikalier, som solcremer typisk indeholder påvirker sædkvaliteten.

Forskerne har undersøgt 29 ud af de 31 såkaldte UV-filtre, som er tilladt at bruge i fx solcremer i USA og EU.

Resultatet viste, at 13 ud af de 29 kemikalier forstyrrede den normale sædcelle-funktion.

Selv små mængder solcreme påvirker sædkvaliteten

”Denne effekt begyndte ved meget lave doser af kemikalierne, mindre end niveauet for nogle UV-filtre, der findes i mennesker efter at have smurt hele kroppen ind i solcremer,” siger den ene af forskerne bag undersøgelsen, Niels Skakkebæk, der er professor ved Københavns Universitet og forsker ved Rigshospitalet ifølge Sciencedaily.com.

Professoren opfordrer derfor til yderligere forskning på området, hvor det bør undersøges, hvorvidt UV-filtre påvirker forplantningsevnen.

”Vores undersøgelse tyder på, at myndighederne bør se nærmere på virkningerne af UV-filtre på fertiliteten før de godkendes.”

De 13 UV-filtre, der forstyrrede sædcelle-funktionen var:

4-Methylbenzylidene Camphor (4-MBC) 3-Benzylidene Camphor (3-BC) Octisalate Benzylidene camphor sulfonic acid (BCSA) Homosalate padimat O Meradimate Benzophenone-3 (BP-3) Octinoxate (eller octylmethoxycinnamat) Amiloxate Octocrylene Avobenzone Diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate (DHHB)

Undersøgelsens resultater blev præsenteret på Endocrine Society-konferencen i Boston i sidste uge.

Kilde: Sciencedaily.com

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: