Bouillon suppe
© iStock

Derfor er kollagenkilder godt for dig

Solid opvarmning og fornuftig træningsprogression er afgørende for din skadeforebyggelse. Men der er et tredje ben, som mange overser: kosten. Kollagenfyldt mad, som eks. er at finde i boullion, kan medvirke til at mindske smerten i smerteplagede led.

12. juni 2019 af Martin Kreutzer

Bouillon og andre kollagenkilder

Derfor: Et af de helt store problemer ved ledskader er, at bruskens evne til at hele stort set ophører i voksenalderen. Scanninger har afdækket, at dannelsen af bl.a. proteinet kollagen i brusken under normale omstændigheder ophører, når kroppens knogler er fuldt udvoksede. 

Herefter fastholder de blot strukturen uden at gendanne nyt væv eller brusk. Det er ganske problematisk, at kroppen indstiller sin kollagenproduktion, for proteinet er en afgørende brik i de ledstrukturer, der sikrer, at brusken hænger sammen og er elastisk. Især hvis du fx gennem en idrætsskade eller slidgigt har ødelagt noget af brusken, vil det skabe problemer. For med tabet af brusk mister leddet noget af sin førlighed, stabilitet og evnen til at absorbere stød.

Det gør, at knogler og led begynder at støde sammen og skurre mod hinanden, hvilket på sigt forårsager smertefuld inflammation. Kostmæssigt er det bedste, du kan gøre, at indtage kollagen – enten som kosttilskud eller gennem maden.

Så meget skal du have

Det er umuligt at angive en præcis dosis, så når det kommer til kollagen, handler det primært om at tænke det ind i kosten. Primært knogler og brusk er leveringsdygtige, for proteinet gemmer sig i begge dele.

De bedste kilder: Tilberedningen af en lækker bone broth er den populæreste fremgangsmåde. Her er der tale om en bouillon, der er langtidskogt på okseknogler eller skroget af en kylling eller høne. Langtidskogningen blødgør vævet, så der flyder en masse næringsstoffer ud i vandet. 

Ud over mineraler som kalcium og fosfor drejer det sig primært om forskellige typer kollagen samt glukosamin, der potentielt kan medvirke til at mindske smerten i de smerteplagede led. 

Vær opmærksom på, at bruskvæv er så lang tid om at blive gendannet, at en mærkbar effekt formentlig først optræder efter uger eller måneder.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: