© iStockphoto

Derfor skal du lytte til musik, når du arbejder

Se her, hvornår det er en god idé at arbejde med musik i ørene – og hvornår du for alt i verden skal slukke

27. november 2019 af Christian Thestrup

Synes du også, at du arbejder bedre med musik i ørene? Det er du ikke alene om. Forskere har nemlig dokumenteret, at vi arbejder mere effektivt, hvis vi samtidig lytter til musik. Det skyldes, at glæden ved musikken får hjernen til at frigive stoffer som dopamin, serotonin og noradrenalin, hvilket er med til at gøre dig afslappet og fokuseret. For eksempel viser det sig, at folk, der lytter til god musik, mens de foretager meget ensartet arbejde, arbejder hurtigere og laver færre fejl.

Hvis du arbejder et sted, hvor der er meget støj, er det også godt at lytte til musik for at lukke omverdenen ude. Ellers vil din hjerne nemlig bruge energi på at analysere alle de forskellige elementer i larmen, hvilket både øger kroppens stress-niveau og mindsker produktionen af dopamin, hvilket kort fortalt nedsætter dit produktionsniveau.

Det er dog vigtigt, at det er noget musik, du godt kan lide. Ellers får det bare den modsatte effekt. Og så skal det være musik, du kender i forvejen. For eksempel er det ikke en god ide at lytte til et nyt album, som du har glædet dig til, da du så kommer til at koncentrere dig for meget om musikken i forhold til arbejdet.

Der er dog også tidspunkter, hvor det er bedst at trykke på stop-knappen - nemlig når du skal lære noget helt nyt. For at hjernen kan analysere og huske nye informationer, kræver det nemlig, at du er 100 procent koncentreret og opmærksom. Derfor er det bedst, at der er så stille og roligt omkring dig som muligt. Og hvis der endelig skal være musik, er det bedst med instrumental musik uden tekster.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: