Din fødselsmåned afgør, om du bliver syg

Er du født i marts, har du højere risiko for at udvikle hjertekarsygdomme, men er du oktober-barn risikerer du at få en luftvejssygdom. Amerikanske forskere har fundet sammenhæng mellem en lang række sygdomme og fødselsmåned.

17. oktober 2016 af Malene Breusch Hansen / Illustreret Videnskab

Data fra 1,75 millioner mennesker, 1688 forskellige sygdomme og én supercomputer. Det er ingredienserne i en ny undersøgelse fra Columbia University i New York, hvor forskere har ledt efter sammenfald mellem fødselsmåned og risiko for at blive syg.

En algoritme har gennemtrawlet sygdomshistorien for patienter, som er blevet behandlet på NewYork-Presbyterian Hospital 1985-2013, og sammenlignet den med, hvilken måned de er født. Resultatet: risikoen for at udvikle 55 af sygdommene kunne tilskrives fødselsmåneden.

Hjertesygdom hænger sammen med marts Maj-børn har ikke det store at frygte – er du født i denne måned, er der ingen forhøjet risiko for at udvikle sygdom. Dem, der er født i marts, har risiko for at få hjertekarsygdomme. Til gengæld er de godt beskyttet mod luftvejssygdomme. Omvendt er det for personer født i oktober. Kvinder, som er født mellem maj og september føder færre børn og har dermed muligvis sværere ved at blive gravide, mens ADHD oftest forekommer hos personer født i slutningen af året, primært i november måned.

Klimaet er afgørende Forskerne fandt også en sammenhæng mellem juli-og oktober-fødsler og astma. En dansk undersøgelse har tidligere fundet en øget risiko for astma hos maj- og august-børn. Forskydningen skyldes formentlig forskellen på klimaet i Skandinavien og New York. Derfor vil forskerne gentage undersøgelsen med data fra andre geografiske steder.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: