Din stemme afslører din sundhed

Det er ikke helt lige meget, om din stemme er dyb og maskulin eller lys og skinger.

10. maj 2016 af Jesper U. Larsen

Lyder du mere som Barry White end en af Bee Gees-brødrene, når du åbner munden, så har du grund til at glæde dig. Mænd med dybe stemmer har generelt et bedre helbred end dem med lyse stemmer, hævder forskere.

Ifølge et nyt studie har mænd med dybe stemmer et højt niveau af det mandlige kønshormon testosteron og et lavt niveau af stresshormonet kortisol i deres spyt. Det, ved man fra tidligere forskning, er en indikation på et godt helbred og velfungerende immunforsvar.

Kamp om kvinder

I samme studie forsøgte forskerne også at forklare, hvorfor mænd gennem evolutionen har udviklet dybe stemmer. Er det, fordi kvinder finder det attraktivt, eller fordi det skræmmer de mandlige rivaler væk?

Ved at sammenligne mennesker med andre primater kom forskerne frem til, at vi mennesker har den største forskel i stemmeleje mellem kønnene, og at store kønsforskelle især udvikler sig hos arter, hvor der er stor konkurrence blandt hannerne.

Teorien afprøvet

Noget tyder altså på, at de dybe stemmer ikke er ”opfundet” for at tænde kvinderne, men for at dominere andre mænd.

For at teste den teori satte forskerne 1.100 mænd og kvinder til at vurdere optagelser, hvor 175 mænd læste samme passage op.

Her viste det sig, at mænd konsekvent opfattede dybe stemmer som dominerende. Derimod var der ikke en lige så klar tendens til, at kvinder fandt dybe mandestemmer mest attraktive.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: