© Colourbox

Dit smil er truet

Det store, sunde tandpastasmil kommer ikke af sig selv.

20. maj 2010 af Claus Sonne

Se listen over tændernes fjender.

Misfarvning

Med alderen får dine tænder en mørkere farve. Dels på grund af biologiske forandringer i dentinen under emaljen, dels fordi farvestoffer fra mad og drikke sætter sig på tænderne. Også rygning misfarver dine tænder. Så drop smøgerne, og skær ned på kaffe, rødvin med mere.

Betændelse

Betændelse i tandkødet er forstadiet til at udvikle paradentose. Typisk vil dit tandkød blive rødt og hævet og begynde at bløde ved berøring på grund af angreb fra bakterier. Dine bedste våben i kampen mod tandkødsbetændelse er, at du husker at børste tænderne og sørger for at få renset med tandtråd.

Paradentose

Sygdommen opstår som regel, når vi er i 30'erne. Den kaldes også for de løse tænders sygdom, fordi vedvarende betændelse i tændernes støttevæv (fx knoglen) kan ende med, at de falder ud. God mundhygiejne og fjernelse af tandsten hos tandlægen er vigtig i forebyggelsen.

Vigende tandkød

Dit tandkød trækker sig tilbage og giver dig dermed 'større tænder'. På den måde øger du risikoen for at få huller i tænderne, hvis du børster dem for kraftigt i tværgående bevægelser. Problemer med vigende tandkød kan også skyldes arvelige forhold.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: