5 job-typer, der skader dit hjerte (og gør dig fed)

Du skal være chef, hvis du vil skabe gode rammer for dit hjerte. Til gengæld skal du være opmærksom på sundheden, hvis du har et af disse fem jobs.

22. marts 2016

Kæmper du med overvægt og dårligt helbred, så skal du måske overveje at skifte job. Det viser et nyt omfattende studie fra American Heart Association, som konkluderer, at folk i nogle særlige jobtyper oftere er usunde og overvægtige.

I studiet så forskerne på 7 livsstilsfaktorer, henholdsvis blodtryk, blodsukker, kolesteroltal, den fysiske form, kost, rygning og overvægt, hos 5.566 personer over 45 år, som ikke tidligere havde været ramt af hjerte-kar-sygdomme.

Her kunne de se at forsøgspersonerne hos disse 5 jobtyper var særligt udsatte:

1. Den usunde sælger

68 procent af alle sælgerne i studiet havde usunde spisevaner, og 69 procent havde kolesteroltal, der var så høje, at de ville få en påtale af lægen.

2. Administrativt personale

Forskerne kunne se at administrativt personale, især folk der sidder i support-jobs, eksempelvis i en IT-afdeling, var i meget dårlig fysisk form.

3. Folk i uniformer

De mennesker, der skal beskytte os, er ofte meget dårlig til at passe på deres eget helbred. Således var 90 procent af alle brand- og politifolk i studiet overvægtige eller decideret fede. Derudover havde 77 procent af de uniformerede folk et forhøjet kolesteroltal, og 35 procent havde et for højt blodtryk.

4. Den overvægtige transportsektor

Lastbil- og buschauffører befinder sig ofte på en farlig helbredsmæssig vej. Undersøgelsen fandt at næsten 25 procent af alle i denne branche røg, og netop rygning er den enkeltstående livsstilsfaktor, der gør størst skade på helbredet.

5. Restaurationsbranchen

Hvis du arbejder med mad, hvad enten det er på den lokale grillbar eller på en restaurant, vil du ofte blive fristet til at spise usundt. Således viste undersøgelsen at 79 procent af gruppen, der arbejdede med at lave mad, selv spiste usundt.

De sundeste jobs

De sundeste professioner er ifølge undersøgelsen cheferne. Læger og advokater klarer sig dog også godt og har sundere hjerte og lavere livvidde. En af forklaringerne er, at 75 procent i denne gruppe jævnligt dyrker motion og en tredjedel af denne gruppe har et ideelt BMI. Dertil kommer, at kun 6 procent af cheferne i den amerikanske undersøgelse røg.

Det er ikke kun jobbet, der gør dig usund

De amerikanske forskere understreger, at det ikke kun er jobbet, men også de livsomstændigheder, der følger med jobbet, der gør dig usund. Hvis man eksempelvis får lav løn, er stresset, sover dårligt eller føler en mangel på kontrol af sin livssituation, vil man være mere tilbøjelig til at ryge, drikke eller spise usundt.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: