© Colourbox

Hold øje med taljen

Engang var det BMI (body mass index), der var det, man skulle holde øje med. Nu er det meget nemmere, og det kræver kun et målebånd rundt om livet. Forskerne har de senere år fundet ud af, hvorfor det er så vigtigt, at der ikke er for meget fedt rundt om maven. Og hvor meget en talje skal måle, hvis den skal være sund. Taljemålet på en mand må ikke være over 94 cm, for så stiger risikoen markant for at få type 2-diabetes og dermed en hjerte-kar-sygdom. Men det er faktisk ikke dellerne, der lægger sig på kanten af bukserne, der er de hjertefarlige.

16. januar 2012

Engang var det BMI (body mass index), der var det, man skulle holde øje med. Nu er det meget nemmere, og det kræver kun et målebånd rundt om livet.

Forskerne har de senere år fundet ud af, hvorfor det er så vigtigt, at der ikke er for meget fedt rundt om maven. Og hvor meget en talje skal måle, hvis den skal være sund. Taljemålet på en mand må ikke være over 94 cm, for så stiger risikoen markant for at få type 2-diabetes og dermed en hjerte-kar-sygdom. Men det er faktisk ikke dellerne, der lægger sig på kanten af bukserne, der er de hjertefarlige.

Når maven bliver rund, ophober der sig fedt rundt om de indre organer – bag ved bugmusklen. Og det vil sige, at fx lever, nyrer og tarme er omgivet af det. Bughulefedt er specielt farligt, fordi det gerne vil sprede sig til fx lever og blodbaner, og på den måde øger det risikoen for at få åreforkalkning og dermed blodpropper. Nej, det lyder ikke rart, men det gode er, at bughulefedtet er det fedt, der ryger først, når man taber sig. Dellerne sidder bedre fast, men de er også knap så problematiske for kredsløbet.

Det kan du gøre: Mål din talje med jævne mellemrum. Også selvom du virker slank. Fedtet omkring de indre organer skjuler sig bag ved bughulemusklen.

Er taljemålet under 94 cm, er fedtmængden på maven o.k.

Er taljemålet over 94 cm, skal du tabe dig, hvis du vil forebygge type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: