© Colourbox

Spis mere fuldkorn

Det kan godt ske, du ikke er tosset efter fuldkornspasta og grovboller, men der er en årsag til, at fuldkorn er blevet synonym med sundhed de senere år. Fuldkorn er kerner, hvor alle dele af kernen er bevaret, selvom det er knækket, valset eller malet til mel. Ud over fibre indeholder det også de vitaminer og mineraler, der er væk i ikkefuldkornsprodukter. Spiser du meget fuldkorn, falder risikoen for type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Forskerne mener, det til dels skyldes, at de, der spiser meget fuldkorn, får mange flere fibre og på den måde lettere kan holde vægten.

16. januar 2012

Det kan godt ske, du ikke er tosset efter fuldkornspasta og grovboller, men der er en årsag til, at fuldkorn er blevet synonym med sundhed de senere år. Fuldkorn er kerner, hvor alle dele af kernen er bevaret, selvom det er knækket, valset eller malet til mel. Ud over fibre indeholder det også de vitaminer og mineraler, der er væk i ikkefuldkornsprodukter. Spiser du meget fuldkorn, falder risikoen for type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Forskerne mener, det til dels skyldes, at de, der spiser meget fuldkorn, får mange flere fibre og på den måde lettere kan holde vægten. Fibre mætter nemlig, og spiser du mange fibre, har du lettere ved at holde lækkersulten væk.

Havregryn smager godt - og så er det proppet med vitaminer, kulhydrater og sunde fedtsyrer. Læs her, hvorfor din krop elsker at starte dagen med havregryn.

Det kan du gøre: Spis 75 g fuldkorn om dagen – det svarer til en portion havregryn og 2 stykker rugbrød eller andet groft brød, der indeholder lige så mange fibre. Kig efter fuldkornsmærket ‘Vælg fuldkorn først’, der er Fødevarestyrelsens garanti for, at varen er et sundt fuldkornsprodukt. Og byt hvid pasta, nudler og burgerboller ud med fuldkornsvarianter.

Tjek selv dit fuldkorn

Brød er fuldkornsbrød, når det indeholder min. 5 g kostfibre pr. 100 g brød.

Andre fuldkornsprodukter som fx pasta eller nudler skal indeholde 6 g kostfibre pr. 100 g for at være et fuldkornsprodukt.

Og så må fødevaren ikke indeholde mere fedt end 7 g, mere salt end 0,5 g og mere sukker end 5 g pr. 100 g.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: