Stress ned Er du stresset, er dit immunforsvar nedsat, og det gør det lettere for uønskede bakterier at finde fodfæste i din mund.© istock

Hvide tænder kræver omtanke

Mundhygiejne handler selvfølgelig også om at holde smilet hvidt og charmerende hele livet. Misfarvninger kan heldigvis forebygges med en kombination af tandbørstning og omtanke.

1. juni 2020

Det er især ting, som udsætter tænderne for langtidspåvirkning, der efterlader grimme belægninger. Det vil fx efterlade spor, hvis du mange timer om dagen har tænderne søbet ind i kaffe, te eller rødvin. Ryger du, eller spiser du fx meget lakrids, vil dine tænder også være mere udsatte for misfarvende belægninger. Rygning misfarver ikke blot dine tænder. Tobakkens stoffer øger også din risiko for at få tandkødsbetændelse, og rygere har cirka 40 procent mindre C-vitamin i deres blodplasma. C-vitamin indgår blandt andet i dannelsen af både knogler, tænder og bindevæv.

Drik mere vand

Din tandemaljes sundhed spiller også en stor rolle. Hver gang du tygger, slides tandemaljen, og den slitage kan du ikke undgå. Til gengæld kan du drikke færre sukkerholdige drikke som fx sodavand, juice og sportsdrikke. Især sodavand er et problem, fordi det både indeholder store mængder sukker og samtidig en masse syre.

Selv om sukkerfri sodavand naturligvis er bedre end almindeligt sodavand, skal du alligevel passe på med dagligt at bade tænderne i fx cola light. For også her bliver dit tandsæt udsat for syreangreb. Drik i stedet mere vand, og vær også opmærksom på, at andre sukkerholdige ting kan skade emaljen. Problemet med sukker er, at bakterier på tandoverfladen omdanner sukkeret til syre, der gradvis opløser tandens overflade, så du risikerer, at der opstår huller i tænderne.

Stress ned og få flotte tænder

Er du stresset, er dit immunforsvar nedsat, og det gør det lettere for uønskede bakterier at finde fodfæste i din mund. Dermed kan de fx lettere udløse tandkødsbetændelse og paradentose. Stress kan også gøre dig mere travl og glemsom, så du enten helt glemmer at børste tænder eller sjusker med det. Ud over alt det, du selv kan gøre, så står tandlægen også klar til at hjælpe dig med at bevare tandpastasmilet.

Tandrensning og kontrol af eventuelle plomber kan gøre en stor forskel for dine tænders sundhed. Har du allerede fået misfarvet tandsættet, kan tandlægen fx blege det, men vejen til tandpastasmilet kommer indefra og kræver en indsats, som du selv skal tage hånd om.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: