Læs også

Paranødder

© iStockphoto

5 gevinster ved D-vitamin

D-vitamin, som vi især får fra solen, gør en masse godt for vores sundhed. Se her, hvorfor du skal tanke D-vitamin til vinteren.

Forskerne sprøjter den ene undersøgelse ud efter den anden, der viser, at D-vitamin ser ud til at forebygge en lang række sygdomme, ligesom det er afgørende for at holde vores knogler og muskler stærke:

D-vitamin booster immunforsvaret

Når influenzasæsonen sætter ind, er det en dårlig idé at være i underskud af D-vitamin. Dit immunforsvar har nemlig brug for D-vitamin for at fungere optimalt. Danske forskere har fundet ud af, at de såkaldte dræber-T-celler, som immunforsvaret bruger til at bekæmpe bakterier og virus, ikke kan virke uden D-vitamin.

D-vitamin styrker knogler og muskler

D-vitamin er nødvendigt for, at vi kan optage kalk fra kosten – og netop kalk er en forudsætning for at holde vores knogler sunde og stærke. Det er bevist, at tilstrækkelige niveauer af D-vitamin forebygger knogleskørhed. Og kniber det med at øge muskelstyrken, selvom du giver den gas i fitnesscenteret, så kan det skyldes, at du får for lidt D-vitamin. Forskere har påvist, at der er en direkte sammenhæng mellem blodets indhold af D-vitamin og muskelstyrken.

D-vitamin forebygger kræft

D-vitamin ser ud til at mindske din risiko for at udvikle en række kræftformer – bl.a. tarm-, prostata-, lunge- og brystkræft. Ny forskning viser desuden, at kræftpatienter, der har et højt indhold af D-vitamin i blodet, når de får kræftdiagnosen, har bedre overlevelseschancer end dem, der mangler D-vitamin. Eksperterne er dog stadig meget uenige om, hvilken rolle D-vitamin spiller i forbindelse med kræft. Skeptikerne peger fx på, at personer med et højt D-vitaminniveau kan tænkes generelt at leve sundere, og at det kan være det, der gør dem mindre udsatte for kræft.

D-vitamin holder hjernen skarp

Vil du holde hjernen i topform, også når du kommer op i årene, kan D-vitamin være en af nøglerne. Forskere fra University of Manchester fandt i et studie af 3.000 europæiske mænd i alderen 40-79 frem til, at mænd med et højt niveau af D-vitamin i kroppen klarede sig bedre i test af hukommelse og andre mentale præstationer.

D-vitamin speeder sædcellerne op

D-vitamin får sædceller til at svømme bedre og hurtigere. Dermed ser vitaminet ud til at påvirke mænds fertilitet, viser en doktordisputats fra Københavns Universitet.

Stor vinterpakke til dig

Hold varmen og bliv set i mørket for KUN 69,50 kr. Lige nu kan du få en løbehue, handsker, halsedisse, LED-armbånd og LED-lys til skoen + 2 numre af Aktiv Træning til en vanvittig pris. Du får hele pakken med alle 5 dele samt 2 numre af Aktiv Træning for KUN 69,50 kr. (+ 29,50 kr. i porto). Tilbuddet gælder kun så længe lager haves. Læs meget mere her

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: