MYTE 1: Vaccinen kan give dig influenza.
Nej, vaccinen er lavet af inaktive komponenter, som ikke kan smitte. Du kan opleve 1-2 dage med utilpashed og feber, men det er ikke influenza. Vaccinen virker dog først efter et par uger, så det er muligt at blive syg efter vaccinationen.
MYTE 2: I november er det for sent at lade sig vaccinere.
Nej. Det anbefales, at man lader sig vaccinere i perioden fra oktober til nytår.
MYTE 3: Hvis du har høj feber i flere dage, så er antibiotika nødvendig.
Antibiotika virker mod bakterier, men ikke virale infektioner som fx influenza. Nogle personer kan dog udvikle bakterielle infektioner som følge af influenza, så bliv tjekket af din læge, hvis symptomerne trækker ud og/eller forværres.
MYTE 4: Vaccinen er altid forældet og derfor ikke effektiv mod denne sæsons influenza.
Man udvikler en ny vaccine hvert år, der laves på baggrund af de influenzastammer, der har været dominerende i løbet af vinteren på den sydlige halvkugle. Nogle år er vaccinen meget effektiv, men andre år er influenzastammerne muteret, så vaccinen ikke beskytter i samme omfang.
MYTE 5: Det er sundere at lade immunforsvaret gøre arbejdet.
Det er rigtig, at har man først haft influenza, så er kroppen bedre beskyttet fremadrettet, end hvis man blot havde modtaget en vaccination. Men influenza er en farlig sygdom – særligt hvis man er over 65 år, kronisk syg, gravid eller svært overvægtig. I så fald bør man lade sig vaccinere.