Nu kommer der et lille prik... Immuniteten fra en influenzavaccination holder i 6-12 mdr. Allerede seks måneder efter vaccination er antistofniveauet faldet til 50 procent. © iStockphoto

5 myter om influenzavaccination

Det er højsæson for vaccination mod influenza, men er det overhovedet nødvendigt? Her får du 5 udbredte myter og misforståelser om influenzavaccinationen.

8. november 2016 af Hans Westhausen Gottlieb

MYTE 1: Vaccinen kan give dig influenza.

Nej, vaccinen er lavet af inaktive komponenter, som ikke kan smitte. Du kan opleve 1-2 dage med utilpashed og feber, men det er ikke influenza. Vaccinen virker dog først efter et par uger, så det er muligt at blive syg efter vaccinationen.

MYTE 2: I november er det for sent at lade sig vaccinere.

Nej. Det anbefales, at man lader sig vaccinere i perioden fra oktober til nytår.

MYTE 3: Hvis du har høj feber i flere dage, så er antibiotika nødvendig.

Antibiotika virker mod bakterier, men ikke virale infektioner som fx influenza. Nogle personer kan dog udvikle bakterielle infektioner som følge af influenza, så bliv tjekket af din læge, hvis symptomerne trækker ud og/eller forværres.

MYTE 4: Vaccinen er altid forældet og derfor ikke effektiv mod denne sæsons influenza.

Man udvikler en ny vaccine hvert år, der laves på baggrund af de influenzastammer, der har været dominerende i løbet af vinteren på den sydlige halvkugle. Nogle år er vaccinen meget effektiv, men andre år er influenzastammerne muteret, så vaccinen ikke beskytter i samme omfang.

MYTE 5: Det er sundere at lade immunforsvaret gøre arbejdet.

Det er rigtig, at har man først haft influenza, så er kroppen bedre beskyttet fremadrettet, end hvis man blot havde modtaget en vaccination. Men influenza er en farlig sygdom – særligt hvis man er over 65 år, kronisk syg, gravid eller svært overvægtig. I så fald bør man lade sig vaccinere.

Tilbud til dig: Genial træningstrøje fra Craft

Blød, let og elastisk. Craft har lavet en superfed træningstrøje, der sidder tæt til kroppen og følger alle dine bevægelser. Og så kan den blive din for KUN 99,50 kr. Trøjen fås både til mænd og kvinder, og den kan bruges til stort set alt – lige fra en gåtur i skoven til træning i fitnesscenteret eller en løbetur. På kolde dage er den perfekt som lunende mellemlag under en jakke, mens den på lidt varmere dage fungerer godt som yderste lag. Trøjen er designet med et hul ved håndleddet, som du kan stikke tommelfingeren igennem. På den måde kan du trække ærmet udover håndryggen og holde hænderne varme på de kølig dage. Lige nu kan du få trøjen sammen med 3 numre af Aktiv Træning for KUN 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto. I alt 149 kr.) Læs meget mere om det fantastiske tilbud her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: