© istock

Nyt middel mod psoriasis

Over 200 millioner lider af hudsygdommen psoriasis, og indtil nu har det ikke været muligt at slå sygdommen ned. Det gør et nyt lægemiddel op med.

26. august 2016 af Babak Arvanaghi / Illustrerad Vetenskap

Grimme røde udslæt og hud, der drysser af kroppen. Over 200 millioner mennesker lider af den autoimmune hudsygdom psoriasis.

Blandt de ramte er psoriasis ofte forbundet med pinlighed og nedsat livskvalitet, men sygdommen kan også føre til depressioner, hjertesygdomme og diabetes.

Sygdommen, som er kronisk, kan holdes nede, men indtil for nylig har det ikke været muligt helt at fjerne symptomerne. Det gør en ny kur imidlertid op med.

80 procent bliver raske

Psoriasis skyldes, at hvide blodlegemer angriber hudcellerne i et bestemt område. Det får hudcellerne til at dele sig langt hurtigere end normalt, hvilket munder ud i overskydende hud og udslæt.

Det nye lægemiddel, som har fået navnet ixekizumab, standser de hvide blodlegemers angreb på hudcellerne.

Kuren, som skal sprøjtes ind en gang om ugen, har i kliniske forsøg på mennesker vist sig at være meget effektiv: Omkring 80 procent af forsøgspersonerne er blevet hjulpet af med de generende symptomer.

Kommer snart til Europa

De amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, har allerede godkendt stoffet, som netop har ramt det amerikanske marked under navnet Taltz.

I Europa er midlet også på vej til at gøre sit indtog. Briterne har netop godkendt det og fik mulighed for at købe det fra den 1. juli.

Der er dog også et par bivirkninger forbundet med kuren: færre hvide blodlegemer, svampeinfektioner og inflammatoriske tarmsygdomme. Herfra er det altså op til den enkelte, om bivirkningerne er mere eller mindre generende end psoriasis, men det kommer nok an på, hvor hårdt man er ramt.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: