Menneskekrop figurer kræft
Onde celler. Når din krop angribes af kræftceller, er det vigtigt, at din krop er stærk, og dit immunforsvar har styrken til at tage kampen op.© Colourbox

10 effektive våben mod kræft del 1

Din livsstil og dine daglige valg er dit bedste forsvarsværn mod kræft. Tjek her, hvordan du bedst ruster dig til at modstå kræft.

11. november 2013 af Martin Kreutzer og Jannik Petersen

Lever du sundt, kan du opruste dit immunforsvar, så det bliver bedre til at modstå angreb fra de flere end 100 former for kræft, som kan invadere og ødelægge kroppens celler. Dine gener har også indflydelse på, om du bliver ramt af kræft, men det er vigtigt, at du selv gør en stor indsats for at nedsætte risikoen.

1. Undgå røg og myldretiden

Forebygger især: Alle typer kræft. Skru op for: Masser af frisk luft. Skru ned for: Cigaretter og bilos.

Synes du, at det er asocialt at forlade et selskab af rygere for at undgå røgen? Faktisk giver det god mening. Hvert 3. kræftdødsfald skyldes aktiv eller passiv rygning. Er du ryger, eller udsættes du dagligt for passiv rygning, kan du gøre dit helbred den ubetinget største tjeneste ved at droppe smøgerne og slippe ud af røgtågerne.

Udstødningsgasser og anden forurenet røg er også skadeligt. Undgå derfor at opholde dig tæt op ad bilkøerne i bilernes myldretid. Skal du løbe, så henlæg løbeturen til mindre trafikerede områder.

2. Beskyt din hud

Forebygger især: Hudkræft og modermærkekræft. Skru op for: Solcreme og mad med E-vitamin. Skru ned for: Sol og solarium.

Beskyt især huden på skiferier og sommerferier, hvor du udsættes for store mængder skadelig uv-stråling. Og drop solariesolen, der er lige så slem. E-vitamin og betakaroten beskytter mod uv-stråling, så spis fx gulerødder, spinat, mandler og nødder.

3. Drik mere vand og færre øl

Forebygger især: Kræft i mund, svælg, strube, spiserør og lever. Skru op for: Vand og te. Skru ned for: Øl, vin og spiritus.

Du vinder rigtig meget ved at skære ned på alkohol, som er yderst kræftfremkaldende. Et overforbrug af alkohol indebærer en tårnhøj risiko for leverkræft og muligvis også kræft i tyk- og endetarm.

Den kontante anbefaling fra Kræftens Bekæmpelse siger faktisk, at kun et alkoholforbrug på 0 genstande kan siges at være godt for helbredet. De færreste kan forestille sig helt at undvære vin og øl, så Sundhedsstyrelsen har sat grænsen ved 14 genstande om ugen og højst 5 genstande på 1 aften. Både øl, vin og spiritus øger kræftrisikoen, da det er alkoholindholdet, der er skurken.

Festrygere skal tænke sig om en ekstra gang, før smøgerne tændes. Alkohol forstærker nemlig tobakkens kræftfremkaldende virkning. Væn dig til at drikke vand og te for at slukke din tørst, og gem et par glas god rødvin til en festlig sammenkomst, men forsøg til gengæld at bryde vanen med, at alle hyggestunder involverer alkohol.

Artiklen fortsætter på næste side...

De 5 største kræftsyndere

Flere end 3.000 mænd får hvert år konstateret prostatakræft, hvilket gør sygdommen til den mest udbredte kræftlidelse blandt mænd.

Herunder kan du se, hvor stor en andel af alle kræfttilfælde blandt mænd de 5 mest udbredte typer udgør.

Prostatakræft 22,2 % Lungekræft 13,2 % Tyktarmskræft 7,8 % Blærekræft 7,6 % Endetarmskræft 5,4 %

Source #Kræftens Bekæmpelse/Nordan

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: