© Colourbox

Fakta om prostata

Prostata kaldes også blærehalskirtlen. Den er 2 cm i diameter og på størrelse med en kastanje. Kirtlen sidder lige under blæren og går hele vejen rundt om urinrøret. Prostata spiller en afgørende rolle i forbindelse med vores forplantning. Kirtlen producerer nemlig den væske, der skal transportere sædcellerne gennem urinrøret og hele vejen op til ægget i kvindens livmoder.

18. maj 2010

Prostata kaldes også blærehalskirtlen. Den er 2 cm i diameter og på størrelse med en kastanje. Kirtlen sidder lige under blæren og går hele vejen rundt om urinrøret.

Prostata spiller en afgørende rolle i forbindelse med vores forplantning. Kirtlen producerer nemlig den væske, der skal transportere sædcellerne gennem urinrøret og hele vejen op til ægget i kvindens livmoder.

Alvorlige tilfælde af prostatakræft kan gøre operation, stråle- eller frysebehandling nødvendig. Fordi nervetrådene i området let beskadiges, er der stor risiko for, at indgrebene går ud over evnen til at få rejsning.

Du skal søge læge hvis du har

Blod i urinen

Blod i sæden

Aftagende eller manglende sædmængde

Besvær med at komme i gang med at lade vandet

Slap stråle sammen med hyppig og natlig vandladning

Vedvarende smerter

Blærebetændelse

Problemer med at få rejsning

Ukontrollerbar trang til vandladning

En række af de symptomer, der varsler prostatakræft, kan også optræde ved andre og mindre alvorlige lidelser.

Så selv om du altid og hurtigst muligt bør søge læge, hvis du har mistanke om, at der er noget galt, så behøver du altså ikke at gå fra lægen med en kræftdiagnose i lommen.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: