© Colourbox

Fakta om prostatakræft

Udbredelse: Rammer ca. 4.200 mænd om året. Tallet er stigende. Ca. hver sjette mand rammes i løbet af et langt liv af prostatakræft. Har en bror/far og i tillæg en onkel eller bedstefar haft prostatakræft, er risikoen otte gange større. Dødeligheden er heldigvis lav: En 50-årig mands risiko for at udvikle sygdommen er i gennemsnit 40 procent, men hans risiko for at dø af prostatakræft er blot 4 procent. Sygdommen kan til gengæld give potensproblemer. Rammer: Især mænd over 50.

4. november 2013

Udbredelse: Rammer ca. 4.200 mænd om året. Tallet er stigende. Ca. hver sjette mand rammes i løbet af et langt liv af prostatakræft. Har en bror/far og i tillæg en onkel eller bedstefar haft prostatakræft, er risikoen otte gange større.

Dødeligheden er heldigvis lav: En 50-årig mands risiko for at udvikle sygdommen er i gennemsnit 40 procent, men hans risiko for at dø af prostatakræft er blot 4 procent. Sygdommen kan til gengæld give potensproblemer.

Rammer: Især mænd over 50.

Årsag: Endnu ukendt, men lidelsen er i høj grad arvelig.

Symptomer: I den tidlige og helbredelige fase er der ingen symptomer på sygdommen, hvilket gør det så meget vigtigere at blive tjekket med jævne mellemrum, gerne hvert 4.-5. år. En blodprøve, der kan vise PSA-tallet bør dog aldrig stå alene – lægen bør også spørge ind til, om du fx har hyppig trang til vandladning eller døjer med efterdryp, når du har tisset.

Behandling: Prostatakræft kan behandles med operation, strålebehandling, antihormonbehandling og kemoterapi. Behandlingsformen kommer bl.a. an på din alder og sundhedstilstand, hvor udbredt sygdommen er, samt en vurdering af fordele og ulemper ved behandlingsformerne.

Prognose: Prostatakræft er dødsårsagen hos 3-4 procent af alle mænd. Langt de fleste dør med og ikke af sygdommen.

Fortsæt til "Fakta om testikelkræft"...

Støt Mænd.Mod.Kræft

Hver dag rammes 47 danske mænd af kræft, og 22 dør af det. Hjælp Kræftens Bekæmpelse med at få flere til at overleve.

Støt Mænd.Mod.Kræft. Hvordan kan du gøre en forskel? Du kan donere 50 kr. ved at sende en SMS med teksten mænd _ A til 1241. Så får du en telefonhilsen fra Tom Kristensen, som ringer op og siger tak. Du kan dog ikke tale med ham.

SMS mænd_A TIL 1241 (50 KR. + ALM. SMS-TAKST) ELLER DONÉR ET VALGFRIT BELØB VIA MOBILEPAY™ PÅ TLF. NUMMER 61610801 [image:14032 size=135x78] Indsamlingen udbydes af Kræftens Bekæmpelse, Strandboulevaren 49, 2100 Kbh. Ø., tlf. 3525 7500

Læs om kampagnen her

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: