Hvidt brød forbudt! Spis mindre franskbrød, burgerboller og pizza – vælg i stedet mad med meget rug i, fx fuldkornsrugbrød.© Daniel Mackie/Getty Images

Sagde du kræft i ...

Fortsat fra forrige side... Under ledelse af professor Michael Borre er man på Skejby Sygehus i gang med at teste, hvad kombinationen af masser af rug og masser af motion kan gøre ved kræft i blærehalskirtlen – eller prostata, som den også kaldes. Og de foreløbige resultater viser, at duoen kan få prostatakræft i de tidlige stadier til helt at gå i sig selv igen. – Vi kan se, at de såkaldte PSA-tal, der er markører for, om en mand har prostatakræft, kan falde til et niveau, hvor man ikke længere bliver karakteriseret som værende syg, siger Michael Borre.

Fortsat fra forrige side...

Under ledelse af professor Michael Borre er man på Skejby Sygehus i gang med at teste, hvad kombinationen af masser af rug og masser af motion kan gøre ved kræft i blærehalskirtlen – eller prostata, som den også kaldes. Og de foreløbige resultater viser, at duoen kan få prostatakræft i de tidlige stadier til helt at gå i sig selv igen.

– Vi kan se, at de såkaldte PSA-tal, der er markører for, om en mand har prostatakræft, kan falde til et niveau, hvor man ikke længere bliver karakteriseret som værende syg, siger Michael Borre.

Han tør endnu ikke sige, om rugen og motionen også helt kan forebygge, at prostatakræft opstår. Men motion og sund kost har vist sig at have en forebyggende effekt på mange andre kræftformer.

– Vi ved, at motion styrker immunforsvaret, hvilket er et godt våben mod kræft. Vi ved også, at rug og fuldkorn forhindrer hurtige blodsukkerstigninger og har en positiv effekt på insulinbalancen, hvilket også er godt i kræftsammenhæng. Men måske er det nogle særlige stoffer i rugen, der virker, siger Michael Borre.

I 2013 vil ca. 4.200 danske mænd få konstateret prostatakræft – og næste år vil tallet sikkert være større.

Antallet af nye tilfælde har ifølge Kræftens Bekæmpelses opgørelser været kraftigt stigende de seneste 70 år. Stigningen er dog ikke kun et udtryk for, at mange flere rammes af sygdommen, men skal også tilskrives, at flere får målt deres PSA-tal i blodet.

Fortsæt til "Fakta om prostatakræft"...

Støt Mænd.Mod.Kræft

Hver dag rammes 47 danske mænd af kræft, og 22 dør af det. Hjælp Kræftens Bekæmpelse med at få flere til at overleve.

Støt Mænd.Mod.Kræft. Hvordan kan du gøre en forskel? Du kan donere 50 kr. ved at sende en SMS med teksten mænd _ A til 1241. Så får du en telefonhilsen fra Tom Kristensen, som ringer op og siger tak. Du kan dog ikke tale med ham.

SMS mænd_A TIL 1241 (50 KR. + ALM. SMS-TAKST) ELLER DONÉR ET VALGFRIT BELØB VIA MOBILEPAY™ PÅ TLF. NUMMER 61610801 [image:14032 size=135x78] Indsamlingen udbydes af Kræftens Bekæmpelse, Strandboulevaren 49, 2100 Kbh. Ø., tlf. 3525 7500

Læs om kampagnen her

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: