Morgenmad eller ej?

Det er det store spørgsmål for morgentrænere. Det tager ekstra tid at spise, og maden skal også gerne nå at falde på plads i maven, inden du sætter ud ad døren. Ellers kan du få maveproblemer. Det er imidlertid heller ikke ligetil at træne uden mad i maven. Den tomme mave kan rumle ubehageligt, og dine kulhydratdepoter er tømte og kan derfor ikke levere den energi, musklerne har brug for. Det går ud over kræfterne.

26. maj 2011

Det er det store spørgsmål for morgentrænere. Det tager ekstra tid at spise, og maden skal også gerne nå at falde på plads i maven, inden du sætter ud ad døren. Ellers kan du få maveproblemer.

Det er imidlertid heller ikke ligetil at træne uden mad i maven. Den tomme mave kan rumle ubehageligt, og dine kulhydratdepoter er tømte og kan derfor ikke levere den energi, musklerne har brug for. Det går ud over kræfterne.

Forsøger du alligevel at presse på på tom mave, kan det få alvorlige konsekvenser. Du svækker immunforsvaret og risikerer at blive syg. Ydermere dykker blodsukkeret dramatisk, og det kan give kvalme og ubehag.

Spis let

Det betyder dog ikke, at du skal sætte det store morgenbord til livs inden træning. Nogle hurtige kulhydrater i form af en moden banan eller et stykke franskbrød kan gøre underværker. Dine energidepoter bliver fyldt op, dine muskler arbejder bedre, og du kan træne mere effektivt og få større udbytte af træningen.

Det er meget individuelt, hvilket morgenmåltid der virker bedst for dig, så prøv dig frem. Det vigtige er, at maden er letomsættelig og fyldt med kulhydrater. Undgå derfor for mange fibre fra fx havregryn, nødder og grovbrød og for salt og fed mad. Tung mad udfordrer fordøjelsen og kan give mavekneb og diarré under løb.

Her er 5 morgenmåltider, der giver energi og gør dig træningsklar inden for 1 time:

  • En moden banan

  • En fedtfattig energibar

  • En skive franskbrød med syltetøj eller honning

  • En portion mager frugtyoghurt med cornflakes

  • En portion havregrød lavet på vand

Mens du skal holde igen med maden inden træning, skal du spise igennem, når du er færdig. Kroppen skal have næring, så du kan opbygge dine muskler og fylde energidepoterne. Du skal spise maksimalt en halv time efter træning, og din morgenmad skal indeholde kulhydrat, protein og en smule fedt. Det får du fx sådan her:

  • Havregryn med rosiner og nødder og minimælk, et glas juice

  • Yoghurt med grov mysli med nødder og tørret frugt, et glas juice

  • Rugbrød med skrabet smør, et blødkogt æg og en skive grovbrød med marmelade, et glas vand

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: