© Colourbox

Sådan undgår du dræberånde

Her får du 11 råd til, hvordan du undgår at genere andre med dræberånde.

7. juni 2010 af Claus Sonne

Man regner med, at 20-25 procent af os alle har problemer med dårlig ånde, der derfor kan kaldes en folkelidelse. Det er dog langtfra alle, der har problemet, som selv er klar over det.

Der er et utal af årsager til, at du kan få dårlig ånde. Fx er der i munden et næsten uforståeligt højt antal bakterier, hvoraf flere af de 92 kendte former giver dårlig ånde. Ud over det, du spiser og drikker, kan problemet også skyldes sygdomme, rygning og en generelt dårlig mundhygiejne – eller det kan skyldes en kombination af de forskellige faktorer. Nogle fødevarer er værre end andre, og lider du af problemet, kan du med fordel skrue lidt ned for brugen af hvidløg, løg, rødvin og alkohol, fordi alkohol udtørrer mundhulen.

Her får du en række gode råd til, hvordan du gør din ånde frisk som et forår.

DROP SMØGERNE Rygning øger risikoen for at udvikle tandkødsproblemer, hvilket typisk giver dårlig ånde. Derudover tørrer rygning også din mund ud, så du mangler det spyt, der bekæmper den dårlige lugt i din ånde.

SPIS SUNDT En sund kost forebygger, at du får knas med fordøjelsen, og det er godt, da fordøjelsesproblemer øger produktionen af tarmgas, der havner i blodet og frigøres fra lungerne. Du bør især holde dig fra fed kost, især fra kød, men indtager du fx mange mælkeprodukter, skabes der et surt miljø i fordøjelsessystemet, og så kan du få problemer.

BRUG KRYDDERIER Der findes flere ting på krydderihylden, der kan hjælpe dig af med dårlig ånde. Det gælder fx persille, frisk koriander og estragon, som du skal spise. Du kan også med fordel tygge kaffebønner, dildblade, nellikerod, ingefærrod og kommen. Du kan også køre kardemomme rundt i munden, da det er med til at dræbe bakterierne.

HOLD EN GOD TANDHYGIEJNE Husk dine tandlægebesøg, for dårlig mundhygiejne er den hyppigste årsag til dårlig ånde. Årsagen er, at forrådnelsesbakterier ophobes i tandkødslommerne, i dybe huller i tænderne eller på den ru tungeryg. Bakterierne nedbryder de organiske bestanddele i mad, så der dannes ildelugtende svovlbrinteforbindelser. Tandkødsbetændelse og paradentose giver også dårlig ånde, hvorfor regelmæssige tandrensninger hos tandlægen er et must i jagten på en god mundhygiejne.

GÅ TIL LÆGEN Der findes en række sygdomme samt lægemidler, der kan være årsag til din dårlige ånde. Den mest hyppige omstændighed er betændelse i mandlerne, der risikerer at blive kronisk, så mandlerne må fjernes.

På listen over sygdomme findes også kroniske infektioner i bihulerne (især kæbehulen) og næsen samt polypper, nyreproblemer, diabetes, kræft og sygdomme i luftvejene (strubehoved, luftrør og lunger) og mavetarm- kanalen. De forskellige sygdomme har hver deres lugt, og fx kan en diabetikers ånde lugte af frugt (ketoner), mens problemer i nyrerne kan udløse en ånde, der dufter let af urin. Så har du problemer med dårlig ånde, og kan du ikke finde en umiddelbar årsag, så tag en snak med din læge.

HOLD VÆGTEN Jo mere overvægtig, jo dårligere er din ånde. Det har en gruppe israelske forskere fundet ud af. Forskerne har imidlertid ikke fundet svaret på, hvorfor det forholder sig sådan. Et kvalificeret gæt er dog, at overvægtige personer hyppigere får problemer med en tør mund, hvilket giver dårlig ånde.

HOLD MUNDEN FUGTIG Væske i munden forebygger dårlig ånde, uden at dit mundvand nødvendigvis behøver at flyde over. Væsken er nemlig spyt, der skyller døde celler, som går i forrådnelse og stinker, væk fra tungen, gummerne og indersiden af kinderne. Tør mund kommer typisk af rygning, men også visse medicintyper og overvægt kan have skylden. Din mund vil typisk være tør, når du vågner efter at have sovet, især hvis du sover med munden åben. Gør du det, så er der altså for alvor dømt morgenånde, fordi de døde celler ikke er blevet skyllet væk i længere tid. Vand vil også kunne skylle de døde celler væk.

FRISK MUNDEN OP Der findes et utal af mundskyllevæsker, der hævdes at fjerne dårlig ånde. For langt de fleste mennesker gælder det, at produkterne bare maskerer problemet og ikke fjerner det, hvilket også gælder for tyggegummi og pastiller. Det skal dog nævnes, at tyggegummi og pastiller stimulerer produktionen af spyt og dermed er med til at fjerne døde celler, og det samme gør væsken. Zink, der blandt andet fås i tabletter, har dog vist sig at virke, og du kan også skylle din mund i Tea Tree-olie blandet op i vand. Olien er stærkt bakteriedræbende og smager dårligt, men den kan dræbe Solobacterium mooreibakterien, der giver dårlig ånde. Deciderede mundskyllevæsker bør du kun bruge kortvarigt og med længere mellemrum, da de misfarver tænderne og kan svække din smagssans.

BRUG TRICLOSAN Triclosan findes i nogle tandpastaer, og amerikansk forskning har vist, at stoffet dræber de mundbakterier, der giver dårlig ånde. Tandlægeforeningen fraråder dog brug af stoffet, fordi man ikke er sikker på, om triclosan er sundhedsskadeligt. Men det virker.

DRIK TE Amerikansk forskning har også dokumenteret, at både grøn og sort te forebygger dårlig ånde. Det er teens indhold af polyfenoler, der skal have æren, da de dræber de bakterier, der udløser den dårlige ånde. Som en ekstra bonus viser forskningen også, at polyfenolerne forstærker den effekt, som tandpasta og mundskyllevæsker har mod dårlig ånde.

HOLD IGEN MED ALKOHOL Alkohol kan også være en af årsagerne til, at man har dårlig ånde. Det skyldes, at alkohol udtørrer mundhulen. Dermed ophobes der flere lugtfremkaldende stoffer i munden, som udløser problemet.

Slik på dit håndled

Du finder nemmest ud af, om din ånde er i orden, ved at få lov til at ånde på en person, der så kan give sin vurdering. Ud over at du risikerer at sende vedkommende i brædderne, så kan metoden være en hård prøve for et venskab eller et forhold. I stedet kan du prøve at slikke på dit håndled og lade det tørre i 10 sekunder, før du lugter efter. Så minder det omtrent om den lugt, der kommer ud af din mund.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: