Kvinde der drikker mælk.
© iStock

Sådan ved du, om du kan tåle laktose

Det er ikke unormalt at man bliver mindre tolerant overfor laktose med alderen. Læs her, hvad du skal holde øje med, hvis du mistænker, at du er intolerant.

24. juli 2019 af Redaktionen

Hvordan ved jeg, om jeg kan tåle laktose?

Jeg har ofte oplevet at få mavesmerter og dårlig mave efter indtagelse af mælk. Kan dette være en indikator på, at jeg er laktose intolerant? 

SVAR: Det er ikke ualmindeligt, at voksne er dårlige til at tåle mælkesukker – også kaldet laktose – fordi vi med alderen holder op med at producere tilstrækkeligt af det enzym, som nedbryder mælkesukkeret. 

Hvis du er laktoseintolerant, vil du typisk få mavesmerter, blive oppustet, få maverumlen og måske diarré, efter at du har drukket eller spist mejeriprodukter. 

De fleste laktoseintolerante kan dog tåle en smule mælk og yoghurt i fx madlavningen, og næsten alle tåler skæreoste, hvor mælkesukkeret er næsten helt nedbrudt.

Laktose i mejeriprodukter:

  • Minimælk: 4,7 g pr. 100 g
  • Yoghurt: 3,5 g pr. 100 g
  • Fløde: 3,2 g pr. 100 g
  • Hytteost: 1,7 g pr. 100 g
  • Smør: 0,7 g pr. 100 g
  • Skæreost: 0,05 g pr. 100 g 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: