Styr udenom søvntyvene
Det er nemmere sagt end gjort at få den søvn, vi egentligt har brug for. Udover binge-watching af tv-serier lige før sengetid, kan stress og tankemylder ligeledes have en stor effekt på din nattesøvn.
Vi giver dig her 4 bud på, hvorfor du måske har svært ved at sove, og hvordan du nemt kan styre uden om dem.
1. Serier: Netflix, HBO, Viaplay osv.
Liiige et afsnit mere. Og pludselig blev aften til nat. Hvis du kommer for sent i seng, betyder det ikke blot, at du får for få timers søvn, hvis ellers du skal tidligt op næste morgen; værre endnu er det, at du misser det naturlige søvnvindue, som er åbent fra kl. 22 til 23.30, og hvor kroppen er optimalt klar til at sove.
I stedet vil energiniveauet stige igen, du vil føle dig frisk og få svært ved at falde i søvn, selvom det er blevet meget sent, og du er meget træt. Det næste søvnvindue åbner først kl. 3-4.
Binge-watching af TV-serier er kommet i søvnforskernes kritiske søgelys. I en britisk undersøgelse fra sidste år sagde hele 32 pct., at de har skippet søvn for at binge-watche og som konsekvens har følt sig trætte efterfølgende.
2. Tankemylder
Hvis du ligger og spekulerer og grubler over fx problemer med familie, venner eller på jobbet, er det svært at finde ro til at falde i søvn. Og det bliver kun tiltagende sværere, efterhånden som søvnløse minutter bliver til timer, og du begynder at fokusere på, hvor lidt potentiel søvn der er tilbage, før vækkeuret ringer.
En løsning kan være at stå op og fatte en god gammeldags pen og et stykke papir for så at skrive bekymringer, opgaver og tanker ned. Du behøver ikke at løse tingene, men blot det at få tankerne ned på papir giver ro i hovedet.
3. Kosttilskud
Guarana, ginseng og B12-vitamin er blot nogle af de kosttilskud, som gennem deres opkvikkende virkning kan skade din søvn. Tag dem derfor om morgenen, så du undgår, at de spærrer for døren til drømmeland.
4. Stress
Alt det, som stress gør fysisk – bl.a. hjertebanken, forhøjet puls, hovedpine og uro i kroppen – er ødelæggende for søvnen. Er det kronisk, bør du kontakte din læge, men er du blot kortvarigt presset af travlhed, så lav evt. åndedrætsøvelser inden sengetid.
Træn det dybe åndedræt:
- Lig eller sid ned. Placér den ene hånd midt på brystet. Den anden hånd lægger du på maven.
- Træk vejret ind gennem næsen og ned i mellemgulvet, så maven – og ikke brystkassen – buler ud, når du trækker vejret.
- Ånd ind gennem næsen, og hold vejret i 8 sekunder. Lad så luften sive langsomt ud gennem næsen i løbet af ca. 4 sekunder.
- Fortsæt øvelsen i 2-5 minutter.