Dårlig søvn koster gode leveår

Undersøgelse: Knap halvdelen af alle danskere lider af søvnbesvær. Det går ikke bare ud over energiniveauet, det påvirker livskvaliteten og koster gode leveår

28. november 2016 af Aktiv Træning

Søvn får masser af opmærksomhed fra sundhedseksperter disse år. Søvn påvirker bl.a. risikoen for sukkersyge, hjerte-kar-sygdomme og flere kræftformer, og der er grund til at give søvnen lidt opmærksomhed.

Ifølge en ny stor undersøgelse fra Institut for Folkesundhed sover knap halvdelen af danskerne dårligt.

Det tal dækker over, at ca. 1/3 af os er lidt generede af søvnbesvær, mens 13,4 pct. af kvinderne og 8,5 pct. af mændene er meget generede. Og det går ud over helbredet.

Personer med dårlig søvn lever ifølge undersøgelsen 2 måneder kortere end personer med god søvn. De er oftere syge, går oftere til lægen og bliver oftere indlagt på hospitalet.

Dårlig søvn er ikke bare generende for den enkelte. Det har også store samfundsmæssige konsekvenser.

Dårlig søvn resulterer årligt i 3,4 mio. sygedage og 17 mia. kroner i tabt produktion. Derudover bruger vi 3,8 mia. kroner mere på behandling og pleje af folk med søvnbesvær end på folk, der ikke har problemer med at sove.

Det anbefales, at vi sover mellem 7 og 8 timer i døgnet, men måske er søvnmængden ikke så afgørende. Derimod er det vigtigt, at vi sover fast og uden afbrydelser.

Sociale forhold påvirker risikoen for søvnbesvær

Som ved næsten alle andre sygdomsbyrder spiller sociale forhold en stor rolle for, hvor stor risikoen er for at lide af søvnbesvær. Søvnbesvær er mere udbredt blandt folk, der:

  • Har lav uddannelse

  • Er rygere

  • Er fysisk inaktive

  • Er overvægtige

  • Drikker for meget

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: