© iStockphoto

Derfor får du ædeflip af for lidt søvn

Søvnmangel giver ekstra appetit – og især efter usunde sager.

7. marts 2016 af Jesper U. Larsen

En søvnløs nat kan nemt munde ud i et ædeflip om dagen. Vi har nemlig sværere ved at holde fingrene fra junkfood, slik og sodavand, når vi ikke får nok søvn.

Nu har amerikanske forskere fundet en del af forklaringen på, hvorfor søvnmangel giver større lyst til usunde sager, og dermed også en forhøjet risiko for overvægt.

Samme effekt som hash

Søvnmangel påvirker nemlig kemiske stoffer i hjernen på samme måde som det aktive stof i cannabis, der giver hashrygere ”fråder på” – altså en markant øget appetit efter især søde, salte og fede snacks.

Tidligere forskning har påvist, at søvnmangel øger udskillelsen af hormonet ghrelin, som stimulerer appetitten, mens mængden af mæthedshormonet leptin omvendt stiger, når man får en god, lang nattesøvn.

Det nye er, at mangel på søvn også påvirker de såkaldte endocannabinoider – populært omtalt som kroppens egne hashlignende stoffer.

Spiste dobbelt så meget fedt

Forskerne fra University of Chicago samlede 14 voksne i alderen 18-30 år til forsøget. Deres appetit og spisevaner blev først testet efter fire nætter med tilstrækkelig søvn (cirka 8 ½ time) og i anden omgang efter fire nætter med søvnunderskud (4 ½ time).

Blodprøver afslørede en klar sammenhæng mellem testpersonernes appetit efter usunde sager og niveauet af endocannabinoider i kroppen. Normalt er niveauet lavt om natten og stiger dagen igennem for at toppe tidligt på eftermiddagen. Men når testpersonerne blev frarøvet deres nattesøvn, forblev niveauet højt til sent ud på aftenen.

I den periode følte testpersonerne større sult, og når de fik adgang til snacks, spiste de næsten dobbelt så meget fedt, som når de havde sovet i 8 timer.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: