© iStockphoto

For meget lys kan NEDBRYDE muskler og knogler

Ekstrem lysforurening kan føre til knogleskørhed og tab af muskelmasse, viser ny forskning.

22. august 2016 af Hans Westhausen Gottlieb

Hver dag bliver vi udsat for timevis af kunstig belysning fra telefoner, computerskærme, tv, kontorbelysning og meget andet.

Og ny forskning viser, at det muligvis er mere skadeligt, end tidligere antaget. Hvis kroppen ikke får mørke, kan det nemlig gå udover knogler og muskler. Det viser et hollandsk museforsøg fra Leiden University.

Her udsatte forskerne en gruppe mus for 24 timers kunstig belysning, mens en kontrolgruppe af mus tilbragte halvdelen af døgnets timer i mørke.

Knogleskørhed og svindende muskelmasse

Efter seks måneders konstant lys havde rotterne nedsat muskelstyrke samt udviklet tegn på begyndende knogleskørhed. Desuden var de lysudsatte rotter blevet federe og havde flere indikationer på et svagere immunforsvar.

Tidligere forskning har påvist lysforureningens negative indflydelse på kognition, men dette forsøg er, ifølge forskerne, det første, der har vist en udtalt effekt på knogler og muskler.

Studiet kan selvfølgelig ikke overføres direkte på mennesker, men ifølge forskerne viser resultaterne, at der er behov for mere forskning i kunstig belysnings påvirkning af sundheden, ikke mindst for hospitalspatienter, visse skifteholdsarbejdere og andre, der er under konstant belysning.

Kilde: Current Biology

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: