FORSKNING: Fædre får mindre søvn end mødre

Et sæt modige forskere har stillet spørgsmålstegn ved antagelsen om, at mødre lider mere af manglende søvn end fædre ...

6. september 2016 af Julie-Elsebeth Crone Johannesen

At blive forælder er en hård omgang, uanset om man er kvinde eller mand. Men de færreste mænd tør nok insinuere overfor deres bedre halvdel, at de er den part, der trænger mest til en ekstra lur.

Flere studier påviser dog, at især de nybagte fædre er hårdt ramt af søvnmangel. Et studie fra 2012 viste, at de 241 forsøgsfædre i gennemsnit fik mindre end seks timers søvn hver nat, mens de stadig havde et højt antal arbejdstimer.

Et studie tilbage fra 2004 kortlagde, at det hos de 72 par, der deltog i forsøget, samlet set var fædrene, der fik færrest timers søvn i løbet af den første måned efter barnets ankomst. Da forsøget blev gentaget med 21 par i 2013 var resultatet det samme.

Mødrene får altså i gennemsnit flere timers søvn end deres partnere, men kvindernes søvn er mere fragmenteret, fordi de skal op i løbet af natten for at amme.

Mødrene har endnu en fordel

Udover, at mødrene tilsyneladende får flere timers søvn end fædrene, så har kvinderne endnu en fordel. Kvaliteten af den søvn man får i den periode, hvor man ammer, er nemlig virkelig god.

Den ekstra gode søvn er naturens måde at sørge for, at mødre kan holde til nat efter nat at få afbrudt deres søvn, når barnet skal ammes.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: