Du får mest af den dybe søvn i de første timers søvn, mens REM-søvnen fylder mest sidst på natten.
Du får mest af den dybe søvn i de første timers søvn, mens REM-søvnen fylder mest sidst på natten. © iStock

Hvad sker der i søvnfaserne?

Hvilken betydning har de forskellige søvnfaser, man kommer igennem i løbet af natten?

7. december 2022 af Jesper U. Larsen

SVAR: I løbet af natten gennemløber du en række cyklusser, som varer ca. 90 minutter og gentages igen og igen. Hver cyklus er inddelt i faser med let søvn, dyb søvn og REM-søvn. Alle faserne er vigtige for at genopbygge din krop og hjerne optimalt. 


Søvnens faser


  • Let søvn og hallucinationer

Fra vågen tilstand glider du ind i den lette søvn, der benævnes N1. Den udgør kun ca. 5 pct. af hele søvnen, og du kan opleve, at du drømmer, men det er i virkeligheden en særlig form for hallucinationer og ikke rigtige drømme. 


  • Du mister bevidstheden

Efter ca. ti minutter fortsætter søvnen ind i N2-fasen, hvor du mister bevidstheden, og musklerne er totalt afslappede. Fasen er vigtig for hukommelsen og varer 10-25 minutter. Den udgør sammenlagt ca. 50 pct. af nattesøvnen.


  • Hjernen bliver renset

Fra N2 glider du ned i den dybe søvn, N3 og N4, hvor du er meget svær at vække. Du tilbringer omkring 25 pct. af natten i den dybe søvn. Denne søvnfase er vigtig for at rense hjernen for skadelige affaldsstoffer.


  • Drømmene får frit spil

REM-fasens drømmesøvn udgør ca. 20 pct. af hele nattesøvnen. Her er hjernen næsten lige så aktiv som i vågen tilstand. Til gengæld er musklerne paralyserede, så du ikke fysisk kommer til at leve med i drømmene.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: