6 tricks, der sænker stress

Kan du også mærke hjertet banke ekstra hårdt i denne tid? Så er du ikke alene, men der er heldigvis noget, du kan gøre ved det.

16. august 2019 af Lasse Lyhne

Det er højsæson for stress. Sommeren er for alvor langt væk. Arbejdspresset er højt, mørket ligger tungt, man er træt og i horisonten nærmer julen sig med hastige skridt. Der er nok at blive stresset over, så prøv et af vores 6 tricks her. 

LÆS OGSÅ: Er du stresset? Tag vores stress-test her.

Træk vejret

Dybe, koncentrerede vejrtrækninger sænker niveauet af stresshormonet kortisol i kroppen og virker afslappende på musklerne. Luk øjnene og tag en dyb indånding. Fokuser på at få luften helt i ned maven og slappe af i skuldrene. Lav 3-4 dybe vejrtrækninger på denne måde.

Kram dig fra stress

Kropslig nærkontakt med et andet menneske sænker blodtrykket og løfter humøret . Et godt, stort bjørnekram fra en god ven eller kollega virker godt, hvis du er stresset. Et kys virker endnu bedre og allerbedst virker … Ja, okay. Det skal du nok ikke prøve på arbejdspladsen, og det tager (for det meste) også længere end eet minut.

Lyt til musik

Musik påvirker os både fysisk og mentalt. Et studie på amerikanske collegestuderende har fx vist at afslappende musik i eksamenslokalet sænkede både puls og blodtryk samt gjorde de studerende mindre nervøse og stressede. En andet studie har vist at rolig musik sænker hjernebølgernes fart og også gør os mere afslappede.

Luft ud

Frisk luft aktiverer det parasympatiske nervesystem, der hjælper med at sænke stressniveauet, så op med vinduerne. Allerbedst er det, hvis du åbner et vindue ud til en have eller en park. Mange af naturens dufte fx lavendel og fyrretræ sænker nemlig beviseligt stressniveauet.

Kig ud

Løft hovedet fra det, du er fordybet i og kig ud. Lad blikket fortabe sig i horisonten og lad øjnene slappe af. Øjne bliver trætte af at fokusere på noget i den samme afstand hele tiden. Det forplanter sig til hovedet og kan give hovedpine og spændinger. Kigger du ud på noget grønt, er det endnu bedre. Grønt har i flere studier vist sig at sænke blodtryk og virke muskelafslappende.

Grin dig stressfri

Latter er en fortrindelig medicin, der virker på alt fra depression til fysiske smerter og altså også stress. Latter frigiver endorfiner, der får os til at slappe af, give slip på bekymringer. Mangler du noget at grine af, så tjek evt. videoen herunder:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: