Er mænd eller kvinder bedst under pres? Forskerne har svaret

Sportsudøvere af det ene køn er markant dårligere til at holde hovedet koldt, når de er pressede, hævder et nyt studie.

15. november 2016 af Jesper U. Larsen

Mænd knækker ofte i de afgørende faser af en vigtig sportskamp, mens kvinder er langt bedre til at holde hovedet koldt og undgå gummiarm.

Det hævder israelske forskere, der har analyseret dame- og herrekampe i Grand Slam-turneringerne i tennis.

Kvinder underpræsterer mindre

– Vores forskning viste, at mænd konsekvent knækker under konkurrencepres, men hos kvinder er resultaterne blandede. Selv hvis kvinder viser en forringet præstation i de afgørende faser af kampen, er det stadig omkring 50 procent mindre end den, man ser hos mænd, siger professor Mosi Rosenboim, der er en af forskerne bag studiet.

Man har kigget på samtlige første sæt i de fire Grand Slam-turneringer i 2010 og undersøgt, i hvor høj grad de to køn forbedrer sig eller underpræsterer i de kritiske faser.

Stresshormon kan være skurk

En af de mulige forklaringer er, at niveauet af stresshormonet kortisol stiger hurtigere hos mænd end hos kvinder under stærkt pres. Og tidligere forskning har vist, at et højt kortisol-niveau udløser dårligere anden-server i tennis og desuden også ringere golf-præstationer.

Forskerne påpeger, at det bør undersøges nærmere, om samme forskel mellem kønnene også viser sig fx på arbejdsmarkedet. Ifølge dem er det en udbredt opfattelse, at mænd tjener mere end kvinder, fordi de er bedre til at håndtere pres – men noget tyder altså på, at det argument ikke holder vand.

Source #Ben-Gurion University of the Negev

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: