Tilfreds mand og kvinde

Sæt pris på de gode sider i hinanden, og øv jer i at håndtere de konflikter, der altid vil komme. 

© iStock

Sådan gavner det din sundhed at være gift

Lever du i et parforhold, gavner det din sundhed på i hvert fald ét parameter, viser ny forskning. Her kan du læse hvordan.

19. april 2017 af Maria Albøg Jespersen // I FORM

Ud over at det forhåbentligt gør dig tryg og lykkelig at være i et parforhold, gør det dig formentlig også mindre stresset.

Det er i hvert fald konklusionen, efter at en gruppe amerikanske forskere fra Carnegie Mellon University har undersøgt sammenhængen mellem civilstand og mængden af stresshormoner i kroppen.

Forskningen viser, at personer, der lever i et ægteskab, har færre stresshormoner i kroppen sammenlignet med singler, fraskilte og enker. Undersøgelsen bekræfter dermed antagelsen om, at enlige er mere udsat for psykologisk stress end folk, der er gift.

"Disse resultater giver et vigtigt indblik i, hvordan vores parforhold øger indflydelse på vores sundhed,” fortæller psykologiprofessor og medforfatter på det nye studie, Sheldon Cohen, til cbslocal.com

Spytprøver gav klar besked

Undersøgelsens resultater baserer sig på 572 raske voksne mænd og kvinder i alderen 21 til 55 år, som hver især har afgivet spytprøver over tre usammenhængende dage. Efterfølgende er prøverne blevet testet for kortisol. Det er et stresshormon, der udskilles, når du føler dig ”truet” og/eller uden handlemuligheder.

Forskerne har også sammenlignet stresshormonets døgnrytme hos testpersonerne. Her fandt man, at kortisolniveauet hos gifte personer faldt hurtigere henover dagen sammenlignet med dem, der aldrig har været gift. Dog ikke hurtigere end dem, der tidligere havde været gift.

Hvorfor det forholder sig sådan, vides fortsat ikke.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: