10 måder, trapper gør dig sundere

Du forbrænder fedt, får stærke knogler og faste baller, hvis du tager trapperne. Se de 10 sundhedsfordele, du får gratis, når du tager trappen.

3. juni 2019 af Anders Ejbye-Ernst

Der er få frugter i din hverdag, som er så lavthængende og har så stor effekt på din sundhed som gang på trapper. Når du tager trapperne, så styrker du dine knogler og sener samtidig med, at du øger forbrændingen og får pulsen op.

Trapperne kræver i modsætning til mærkelige yoga-øvelser ikke nogen særlig teknik, og i modsætning til eksotiske superfoods er de tilgængelige overalt i din hverdag. Her er 11 grunde til, at du skal gå mere på trapper.

Du forebygger hjerte-kar-sygdom

Trapperne får pulsen langt højere op end almindelig gang. Hvis du dagligt tager trapperne i stedet for elevatoren, kan du reducere risikoen for hjerte-kar-sygdom og type-2 diabetes.

Øger vægttabet

Beregninger viser, at en 45 årig kvinde, som vejer 75 kilo og tager trapperne op og ned på 2. sal på arbejdet samt til hendes lejlighed på femte sal forbrænder 17.000 ekstra kalorier på et år. Det svarer til til 2,5 kilo fedtvæv, du kan smide, hvis bare du dropper elevatoren.

Du får fastere baller

Trapperne styrker i langt højere grad end almindelig gang dine lår og baller, så de bliver langt mere faste at se på. Vil du gerne stramme kroppen op, så tag trapperne næste gang, du har mulighed for det.

Godt for formen

Hvis du gerne vil starte op med løbetræningen, er gang på trapper især et godt træningsredskab. Du får nemlig pulsen op og styrker kroppen, uden at du får de hårde stød gennem benene, som løb på landevej giver.

Genialt træningsværktøj

Du kan optimere trappernes konditions-effekt og forbedre din løbeteknik, hvis du spurter op ad dem. Det skruer pulsen helt op uden at slide på sener og led i benene. Trappeløb er da også obligatorisk træning for de fleste eliteløbere.

Artiklen fortsætter under abonnements-tilbudet

Genialt værktøj til skadesforebyggelse

Du styrker og stabiliserer led, sener og knogler i hele underkroppen. Især dine lægmuskler og hoftebøjere bliver stærkere og mere robuste. Det er god medicin til at forebygge og overvinde løbeskader.

Du kan spare tid

Trapperne er også fantastisk tidseffektive, fordi du kommer lige så hurtigt frem som elevatoren eller rulletrapperne og på samme tid får trænet.

Du kan gøre det overalt

I modsætning til de fleste andre sportsgrene kræver det nemlig ikke særligt udstyr, træningskulisser og teknik at gå på trapper. Eksempelvis er du ikke afhængig af fitnesscentrets åbningstider og tunge maskiner for at få din daglige træning. Bare snup trappen på vej hjem – så træner du.

Det giver flot kropsholdning

Ud over at trapperne giver faste baller, træner du også dine coremuskler, altså mave- og rygmuskler. Det giver flad mave og rank ryg. En stærkere coremuskulatur er samtidig god medicin, hvis du gerne vil forebygge eller bekæmpe ondt i ryggen.

Godt for miljøet

Vil du gerne gøre en nem indsats, som både gavner din egen og miljøets sundhed, skal du derfor bruge benene til at komme frem. Der skal ikke bruges elektricitet, når du går op på fjerde sal, og det gør trapperne langt mere miljøvenlige end elevatoren. 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: