© Yakult

4 grunde til at holde dine tarme toptunede

Tarme og tarmbakterier er et fremadstormende forskningsfelt – og med god grund. De har ikke blot betydning for din fordøjelse, men for din generelle sundhed.

4. juli 2022 af Benjamin Creative for Yakult

Vidste du, at tarmen er ét af kroppens vigtigste og mest komplekse organer? Dens primære opgave er at fordøje mad, optage næringsstoffer som proteiner, fedtstoffer, vitaminer og kulhydrater samt at fjerne ufordøjede rester og giftstoffer. Men tarmen er også essentiel for dit immunforsvar, og en sund tarmflora har større betydning for dit helbred, end du måske lige tror.

Bliv klogere her, hvor du får fire gode grunde til at passe godt på dine tarme.

1. Udgør en vigtig del af dit immunforsvar

Tarmen er kroppens største kontaktflade med omverdenen, og faktisk produceres hele 70-80% af immuncellerne i vores tarme. I denne vigtige beskyttelsesvæg besluttes det, hvilke stoffer der må komme ind i kroppen, og hvilke ubudne gæster der skal afvises. 

2. Spiller en rolle i dit generelle velvære

Tarmbakterierne er altså en vigtig del af kroppens forsvarsstyrke. Men vores tarme er også fyldt med skadelige bakterier, der tærer på næringsstofferne fra de fredelige beboere.

Hvis de dårlige mikrober får magten, vil du sandsynligvis mærke dette ved eksempel at få luft i maven, diarré eller en højere modtagelighed for infektioner.

Og omvendt: Hvis de gode bakterier tager overhånd, vil dine tarme have det godt og køre velsmurt, hvilket også vil have en positiv effekt på dit velbehag i resten af kroppen. Der er med andre ord god grund til at gøre en indsats for, at din tarmflora er i balance.

Tilskud af mælkesyrebakterier

Yakult er en fermenteret mælkedrik, der indeholder 20 milliarder mælkesyrebakterier. Produktet blev udviklet i Japan i 1935 af videnskabsmanden Dr. Minoru Shirota, som efter mange års forskning i mikroorganismer lykkedes med at dyrke en unik mælkesyrebakterie, nemlig ‘L. casei Shirota’. Ud fra dette skabte han den velsmagende mælkedrik Yakult.

Yakult er en fermenteret mælkedrik, der indeholder 20 milliarder mælkesyrebakterier.

© Yakult

3. Udfører tjenester for din krop

Fællesskabet af tarmbakterier er som et superorgan, der udfører vigtige tjenester for din krop. De neutraliserer blandt andet nogle giftige stoffer, men fremmer også optagelsen af ​​næringsstoffer og kan eksempelvis danne vitamin B og vitamin K, ligesom tarmbakterierne også er med til at regulere produktionen af ​​lykkehormonet serotonin, der findes i hjernen.

4. Fungerer som din ‘anden hjerne’

Når vi taler om hjernen, er det heller ikke tilfældigt, at tarmene kaldes ‘den anden hjerne’. Det er nemlig videnskabeligt bevist, at der er en forbindelse mellem tarmene og hjernen – også kendt som ‘tarm-hjerne-aksen’.

Din hjerne snakker sammen med alle dine organer, inklusive dine tarme, ved at bruge et netværk af nerver, som strækker sig hele vejen igennem din krop.

Det smarte her er, at dine tarme er de eneste organer, som kommunikerer tilbage til hjernen, hvor de også har deres eget nervesystem, ‘det enteriske nervesystem’. Dette system lader tarmene kontrollere individuelle handlinger, såsom at fordøje mad, uden instrukser fra hjernen.

Det kan du selv gøre

1. Spis sundt. Tarmbakterier trives på sunde fødevarer, som er rige på fibre.

2. Vær aktiv. Bevægelse kan berige diversiteten af tarmbakterier – og selv en moderat mængde motion kan gøre en forskel.

3. Skru ned for tempoet. Studier viser, at et højt niveau af stress kan ændre funktionen af dine tarmbakterier.

Om Yakult

En flaske Yakult med 65 ml indeholder mindst 20 milliarder Shirota-mælkesyrebakterier. Hver flaske er undergået cirka en uges fermentering. Prøv den velsmagende mælkedrik i dag, og se, om den passer dig. Det anbefales at nyde Yakult dagligt – og direkte fra køleskabet, så den er dejlig kold. Produktet kan købes i udvalgte MENY-, Føtex- og Bilka-butikker landet over.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: