Vandring, vandreruter, skandinavien
Vil du med at gå? © Foto: iStock, VisitFaaborg, svenskaturistforeningen.se, apeloga.se, Marius Dalseg Sætre og pressebilleder

8 fede vandreruter i Skandinavien

Har du mod på at betræde nye stier i Danmark eller vores nabolande, så få inspiration her, hvor vi har samlet et udpluk af de bedste vandreruter. De byder på alt fra barske fjelde til dybe skove og hvide sandstrande.

15. juni 2022 af Jesper U. Larsen

Vandreruten følger Österlens kyst og går bl.a. gennem byerne Simrishamn og Ystad.

© Foto: iStock, VisitFaaborg, svenskaturistforeningen.se, apeloga.se, Marius Dalseg Sætre og pressebilleder

Österlenleden: På rundtur i skønne Skåne

Skåneleden er en vandrerute på hele 1.300 kilometer gennem Skånes varierede natur. For de fleste vandrere vil det nok være for stor en mundfuld på én gang, men den kan heldigvis tages i mindre bidder. Vandreruten er nemlig opdelt i seks delstrækninger, hvoraf Österlenleden er en af de mest populære.

Vandrer du Österlenledens 14 etaper, ender du med en 188 km lang rundtur i det sydøstlige Skåne. De første 80 kilometer fra Ystad går turen østpå langs kysten, hvorefter den fortsætter ind i landet. På din tur oplever du bl.a. den kilometerlange Sandhammaren Strand, flere maleriske fiskerlandsbyer og Stenshuvud Nationalpark med spektakulære udsigter ud over Øresund. Nær det lille fiskerleje Kåseberga finder du Ales stenar, som med sine 67 meter er den største skibssætning i Sverige, opført omkring år 600 f.Kr. Österlenleden byder overvejende på let vandring; dog har enkelte etaper meget kuperet terræn med bratte stigninger.

Der ligger sheltere, lejrpladser og vandrehjem langs ruten – eller du kan benytte dig af allemandsretten og campere i skov eller på mark. 

Vandresæsonen ved Besseggen varer fra midten af juni til midten af oktober. Det er også i denne periode, at Gjendebåden sejler.

© Foto: iStock, VisitFaaborg, svenskaturistforeningen.se, apeloga.se, Marius Dalseg Sætre og pressebilleder

Bessegen: Kun for erfarne uden højdeskræk

Jotunheimen er et enormt fjeldområde med masser af vandfald, elve, søer, gletsjere og dale samt naturligvis nogle af Nordeuropas højeste fjelde. Kort sagt et paradis for vandrere. Der er omkring 50 afmærkede stier i nationalparken, så man kan altid finde en passende rute, uanset om man er til korte ture eller flere dages vandring.

Den dramatiske vandrerute over fjeldryggen Besseggen er en klassiker i området. De fleste tager Gjendebåden fra Gjendesheim til Memurubu, en 20 minutter lang og flot færgetur, og starter vandreturen derfra. Man kan fx overnatte i Gjendesheim Turisthytte, så man er klar til at tage med færgen fra morgenstunden. Selve vandreturen tager typisk 6-9 timer, og den anbefales kun til erfarne vandrere uden højdeskræk – for sporet er stejlt, krævende og nogle steder meget smalt.

Til gengæld bliver man belønnet med en virkelig spektakulær udsigt over Gjendesøens karakteristiske grønne vand til den ene side og den højtliggende blå sø Bessvatnet til den anden – kun adskilt af den smalle fjeldryg.

I Rondane går man i et stenet højfjeldsterræn, hvor lav og lyng dominerer. Gode vandrestøvler er en nødvendighed.

© Foto: iStock, VisitFaaborg, svenskaturistforeningen.se, apeloga.se, Marius Dalseg Sætre og pressebilleder

Rondane: Norges første nationalpark

Rondane blev Norges første nationalpark i 1962, og det er et populært område for vandrere, som tiltrækkes af unikke naturoplevelser og et moderat klima med mindre nedbør end mange andre bjergområder i Skandinavien. Når du kommer over trægrænsen i Rondane, mødes du af smukke fjeldtoppe, som rejser sig mod himlen. Med hele ti toppe over 2.000 meter er der masser af udfordringer for seriøse vandrere, men der er også mulighed for at nyde fantastiske udsigter på mere familieegnede vandreture. 

Hvis du har fire dage til rådighed og vil opleve det bedste af Rondane, er trekantsruten mellem hytterne Rondvassbu, Dørålseter og Bjørnhollia et godt valg. Den tager dig rundt om de højeste fjelde i Rondane, adskilt af den smalle sø Rondvatnet samt dalene Illmanndalen og Langglupdalen. 

På de strækninger, hvor vinter- og sommerstierne har samme rute, følger man vinterstiernes røde krydser.

Jämtlandstriangeln: Nye fjeldvandrere kan starte her

Den smukke Jämtlandstriangeln er en perfekt rute for dig, der gerne vil opleve den svenske vildmark og fjeldene på en tryg måde og måske endda har børn med. Det er et nemt område at vandre i, ruten er godt markeret, og sporet er slidt af generationer af vandrere, så risikoen for at fare vild er meget lille. Turen går mellem de tre fjeldstationer (vandrehjem) Storulvån, Sylarna og Blåhammaren. Her er der både mulighed for overnatning og spisning, og efter en lang dags vandring kan du slappe af med en tur i sauna – eller bastu, som det hedder på disse kanter. Hvis du bor og spiser på fjeldstationerne, kan du slippe for at skulle bære en stor oppakning.

Det tager typisk tre dage at gennemføre turen. Den byder både på birkeskov og højfjeldslandskab, magiske udsigter over Sylmassivet, søer og vandløb samt et rigt dyre- og fugleliv.

TIP: Forlæng dit ophold med en ekstra dag på Sylarna Fjällstation. Så kan du nemlig tage på toptur til Storsylen, der er 1.762 meter over havet og er Sylmassivets højeste top.

Øhavsstien løber både langs kysten og op i bakkelandskabet, fx omkring Svanninge Bakker ved Faaborg.

© Foto: iStock, VisitFaaborg, svenskaturistforeningen.se, apeloga.se, Marius Dalseg Sætre og pressebilleder

Øhavsstien: Charmerende Sydfyn til fods

Bakkede landskaber, smukke kyster, frodige skove, hyggelige landsbyer, gamle herregårde og summende købstæder. En tur på Øhavsstien er et charmerende miks af natur og kultur. Øhavsstien går langs med Det Sydfynske Øhav, der er et stort oversvømmet istidslandskab, formet af isen, der gled ind over området for 17.000 år siden. I dag er det kun de højeste bakker, der stikker op over vandet og danner de 55 øer og holme i øhavet. 

Øhavsstien er 220 km lang, og man skal regne med at bruge omkring 11 dage, hvis man vil vandre hele ruten. Hvis du foretrækker en kortere tur, så kan du dog blot udvælge enkelte af de syv strækninger, som Øhavsstien er inddelt i. Terrænet er de fleste steder nemt at vandre i, og skiltningen er god. 

Får du lyst til at se mere til de mange idylliske småøer i Det Sydfynske Øhav, hvor der hersker ro og fred, kan vandreferien fint kombineres med et øhop.

Det er også i Hardangervidda, at man finder det ikoniske klippefremspring Trolltunga. 

© Foto: iStock, VisitFaaborg, svenskaturistforeningen.se, apeloga.se, Marius Dalseg Sætre og pressebilleder

Hardangervidda: Vandring i de vilde reners land

Hardangervidda er Nordeuropas største højfjeldsplateau, og nationalparken er med et areal på 3.422 kvadratkilometer den største på det norske fastland. I dette enorme og relativt flade område venter et utal af markerede vandreruter og et veludbygget hyttenet, hvilket gør det til et nemt område at vandre i. Undervejs møder man måske flokke af vilde rener, som der findes en stor bestand af her. En rundtur fra Trondsbu til Sandhaug, Lågaros, Rauhelleren og tilbage til Trondsbu er et godt valg til dig, der gerne vil udforske Hardangervidda, men ikke ønsker lange, tunge etaper med mange højdemeter. Den 73 km lange rundtur tager fire dage at gennemføre. 

Skal det være mere udfordrende, kan man vælge en rute omkring den imponerende gletsjer Hardangerjøkulen i den barske nordlige del af området.

Nationalpark Thy er et af de få steder i Danmark, hvor man kan vandre i timevis uden at møde andre. Thy er et af de 52 steder i verden, man ifølge avisen The New York Times skal besøge i 2022.

Nationalpark Thy: Danmarks største vildmark

Nationalpark Thy i det vindblæste Nordvestjylland lokker med en storslået og alsidig natur, der omfatter strande, plantager, søer og ikke mindst klitheder. 

Er man til en længere vandretur med overnatning undervejs, er redningsstien fra Agger til Hanstholm et oplagt valg. Stien blev tidligere brugt, når redningstjenesten skulle frem til forliste skibe og redde søfolk, men i dag er den en populær vandresti, som er tydeligt markeret med en redningsbåd. Foruden det øde landskab går ruten også gennem små hyggelige byer som den gamle fiskerby Klitmøller, der i dag er mest kendt som Danmarks surferby nummer ét. Og vil man se vildmarken fra oven, så er en tur op i Lodbjerg Fyr et must. Der ligger sheltere på ruten, men man kan også overnatte under mere luksuriøse forhold på kroer eller bed & breakfast.

Kungsleden ligger nord for polarcirklen. Her kan du vandre i midnatssolen om sommeren.

© Foto: iStock, VisitFaaborg, svenskaturistforeningen.se, apeloga.se, Marius Dalseg Sætre og pressebilleder

Kungsleden: Kongen af stierne

Højt oppe i Sverige, i Laplands vilde og varierede natur, findes Kungsleden, der er en 425 km lang vandrerute. Den blev skabt i starten af 1900-tallet, da Den Svenske Turistforening satte sig for at lave en sti, som passerede de smukkeste steder i de svenske fjelde, og siden har Kungsleden tiltrukket vandrere fra hele verden.

Kongestien strækker sig fra Abisko i nord til Hemavan i syd. Den kan inddeles i fem delstrækninger, hvor den fra Abisko til Nikkaluokta er et populært valg. Den 105 km lange strækning kan klares på en uges tid, og der ligger hytter i bekvem vandreafstand mellem hinanden. Her møder man en varieret natur med store åbne sletter, høje markante fjelde i vældige fjeldmassiver, fossende vandløb og smukke fjeldbirkeskove.

Sveriges højeste fjeld, Kebnekaise, på 2.100 meter kan ses fra ruten, og man kan bestige fjeldet med guide fra Kebnekaise Fjällstation.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: