© iStockphoto

Er det usundt at cykle i byen?

Cykler du gennem byen i myldretiden, har du nok overvejet, om luftforureningen helt overskygger motionens gevinster. Forskere har svaret.

10. maj 2016 af Jesper U. Larsen

Det er godt for din sundhed at snuppe cyklen til arbejde i byen – også selvom du må kæmpe dig gennem tåger af bilos. Det fastslår britiske forskere i et nyt studie.

Luftforureningen i byerne er ganske vist usund, og vi indånder ekstra mange af de forurenende partikler, når vi er fysisk aktive, men alligevel er motionens fordele langt vigtigere for vores helbred, siger forskerne.

De brugte computersimulationer til at sammenligne risikoen ved luftforurening i byer rundt om i verden med gevinsterne ved pendlermotion ved forskellig varighed og intensitet.

Vægtskålen tipper kun i få storbyer

Konklusionen er, at der kun i de allermest forurenede storbyer i verden kan være grund til at overveje, om det er sundere at lade cyklen stå.

”I London vil de sundhedsmæssige fordele ved fysisk aktiv transport til enhver tid overstråle de negative effekter af luftforureningen. Selv i Delhi, en af de mest forurenede byer i verden – med forureningsniveauer 10 gange højere end i London – skal man cykle over fem timer om ugen, før forureningens risici udligner sundhedsgevinsterne”, siger forskningsleder Marko Tainio fra University of Cambridge.

Selvom forureningen altså ikke bør være en undskyldning for at tage bilen eller toget frem for cyklen, så er det dog stadig en god idé at undgå den værste luftforurening på cykelturen.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: