Mand der træner med vægte.
© iStock

Få en krop som en 45-årig, når du er 75

Personer, som har trænet regelmæssigt siden det store fitnessboom i 1970’erne, har formået at bremse nogle af kroppens alderstegn, viser undersøgelse.

3. april 2019 af Redaktionen

Sådan holder du kroppen ung

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men faktisk kan du som 75-årig have et hjerte som en 45-årig og muskler som en 25-årig, hvis du sørger for at dyrke regelmæssig motion hele dit voksne liv. 

Det viser en ny undersøgelse, hvor eksperter har kigget nærmere på nogle af de mange mennesker, der hoppede på motionsbølgen i 1970’erne og blev hængende. 

I undersøgelsen sammenlignede forskerne en gruppe ældre motionister med en gruppe jævnaldrende, som ikke dyrkede motion, samt en gruppe aktive unge mennesker i midten af 20’erne. 

Alle deltagerne gennemførte en konditest på motionscykel, og der blev taget muskelbiopsier, så man bl.a. kunne undersøge antallet af kapillærer, de små blodkar omkring musklerne, der transporterer ilten det sidste stykke ud til muskelcellerne. 

Jo flere kapillærer, jo bedre er musklerne til at optage ilt. At de ældre motionister var i langt bedre fysisk stand end deres inaktive jævnaldrende, var forventeligt, men overraskende nok kunne seniorerne på nogle parametre matche unge motionister. 

De havde således hjerte-kar-systemer, som man normalt ser hos folk, der er mindst 30 år yngre, mens deres muskler lignede 25-åriges. 

Trænede 7 timer ugentligt 

  • Fælles for de aktive seniorer i undersøgelsen var, at de havde gjort motion til en hobby. De havde alle trænet regelmæssigt siden 1970’erne – altså i omkring 50 år – og var nu i gennemsnit 75 år. 
  • De trænede mellem fire og seks dage om ugen, hvilket blev til omkring syv timers træning ugentligt. 
  • De dyrkede alt fra løb og cykling til svømning. Det er altså tilsyneladende ikke typen af motion, der er afgørende, men at man vælger en træningsform, som man synes, er sjov, og derfor får gjort til en fast vane. 

Kilde: Journal of Applied Physiology

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: