Korrekt vejrtrækning under løb

En god vejrtrækning er vigtig, når du skal dyrke motion. Her kan du læse, hvordan du får mere luft og den rette vejrtrækning. 

Få mere luft til din træning

Du gør det tusindvis af gange hver eneste dag – det meste af tiden uden at tænke over det. Men forbedrer du din vejrtrækning bare en lille smule, kan du indkassere langt mere energi både i hverdagen og under træning.

Inden for løb og andre konditionskrævende motionsformer som cykling, svømning og roning gavner en effektiv vejrtrækning præstationen. Og faktisk kan du sagtens have en udfordret vejrtrækning, selvom du ellers er i fin form. Det kan vise sig på flere forskellige måder. Måske oplever du, at du ikke rigtig rykker dig på trods af din flittige træning, fordi du stadig bliver lige så hurtigt forpustet. Det kan også være, at du mærker spændinger i kæberne, nakken, skuldrene eller ryggen efter træning i stedet for den afslappede følelse i kroppen, som træningen egentlig burde give dig. Eller måske har du svært ved at få vejret igen efter træning. Ved at forbedre dine ind- og udåndinger kan du derfor løfte din præstationsevne, gøre din træning mere behagelig og hive ekstra energi ud af hvert eneste åndedrag. Det gælder om at ilte dig selv mere effektivt gennem et bedre åndedræt. Der er især tre faktorer, du kan fokusere på, når du vil arbejde med din vejrtrækning under løb.


Træk vejret

(...) gennem næsen. Den bedste iltning og dermed største motorkraft får du ved at ånde gennem din næse – også når du er fysisk aktiv. Det kan være virkelig svært, men det er rigtig godt givet ud at træne. Når tempoet ryger i vejret, er det naturligt, at man også tager munden i brug for at ventilere luft og dermed ilt nok. Men det handler om evnen til at udnytte ilten, og ikke bare hvor meget luft du kan hive ind. De fleste har for vane at trække vejret gennem munden, selv når intensiteten er helt lav. Vil du blive bedre til at lære næsevejrtrækningen, kan du fx på dine lange, rolige løbeture beslutte, at du kun må løbe så stærkt, at du udelukkende kan trække vejret gennem næsen.


>> FÅ MASSER AF tips til din træning, motivation, konkurrencer, opskrifter og forslag til øvelser direkte i din mail. Klik her for at få vores populære nyhedsbrev. <<


Gør dine udåndinger længere.

Får du ikke tømt lungerne godt nok ved dine udåndinger, opstår der en ubalance mellem ilt og kuldioxid, som gør, at kroppen ikke kan optage ilt lige så effektivt. Den vil derfor tvinge dig til at ånde hurtigere i forsøget på at få frisk ilt indenbords – med det resultat, at du bliver stakåndet og mister din fysiske ydeevne. Fokusér på at få udåndingen til at være så lang som mulig. På den måde sender du den overskydende ilt, der skulle være tilbage i lungerne, ud igen sammen med kuldioxiden. På en løbetur kan du fx tælle, hvor mange skridt din udånding varer ved en given intensitet, og så forsøge at forlænge det antal.


Træk vejret dybt og tredimensionelt.

Hvis indåndingen kun når til det øverste af din brystkasse, ilter du ganske enkelt ikke dig selv og dine arbejdende muskler godt nok. Ligesom når du er i hvile, er det vigtigt med dybe, tredimensionelle vejrtrækninger, der kan mærkes i hele overkroppen, fra bækkenet til brystkassen – som om du har en indre ballon, der bliver fyldt med luft nedefra og op og presser på hele vejen rundt. Det kan dog være svært at træne kvaliteten i din vejrtrækning, mens du løber, og pulsen er høj. Du får derfor mest ud af at øve den optimale vejrtrækning i hvile derhjemme – og så overføre den til løbeturene bagefter.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: