1. Knogleskørhed bliver ofte beskrevet som en kvindesygdom, men bliver mænd ikke også ramt?
Svar: Jo, selvom knogleskørhed er hyppigere blandt kvinder end mænd, er mandlig knogleskørhed ikke sjælden. Ifølge tal fra Osteoporoseforeningen lider hver sjette danske mand over 50 år af knogleskørhed, og langt de fleste af dem uden at vide det. Ofte kan man ikke mærke, at knoglerne bliver svækket, inden der opstår brud. En del af tilfældene hos mænd skyldes underliggende sygdomme eller behandlingen af dem. Behandling med binyrebarkhormon mod fx astma, epilepsimedicin eller antihormonbehandling ved prostatakræft giver en øget risiko for knogleskørhed. Der er også grund til at være opmærksom, hvis man har knogleskørhed i familien, da tilstanden er arvelig.
Når kvinder trods alt er mest udsatte, skyldes det et massivt tab af knoglemasse i overgangsalderen, hvor æggestokkene holder op med at producere det kvindelige hormon østrogen, som bl.a. stimulerer knogledannelsen.
Heldigvis kan både mænd og kvinder gøre en indsats for at holde knoglerne stærke:
1. Træn
Fysisk aktivitet begrænser det aldersbetingede knogletab. Især vægtbærende aktiviteter (som fx løb, fodbold og badminton) samt styrketræning har effekt på knoglemassen.
- Styrketræning gør dit skelet stærkere og din knogletæthed højere. Det beskytter dig mod knogleskørhed.
2. Spis varieret
En alsidig kost er med til at passe på knoglerne. Vær opmærksom på at få tilstrækkeligt med kalk og D-vitamin. Til en voksen person anbefaler man 800 milligram kalk om dagen.
3. Kvit røgen
Tobaksrygning kan føre til for tidlig afkalkning af knoglerne. Det samme gælder et stort alkoholforbrug.
