Mand, der holder to piller i sin hånd.
© iStock

Hvornår må jeg spise smertestillende?

De kan købes overalt og kvæler effektivt dine smerter. Men hvad gør smertestillende medicin egentlig ved kroppen, og hvornår må du tage dem?

15. april 2019 af Gorm Palmgren

Må jeg spise smertestillende når..

Vi har her samlet en liste med 6 punkter over, hvornår du må tage smertestillende. 

1. Jeg har smerter, der gør det svært at falde til ro?

En god nattesøvn er vigtig. Holder smerterne dig vågen, kan et par piller derfor være en god måde at finde lindring på inden sengetid, men det må endelig ikke blive en vane! Prøv dig alternativt frem med selvmassage, afspændingsøvelser eller et varmt bad.

2. Jeg skal træne?

At træne på smertestillende medicin svarer til at kappe strømmen til kroppens advarselslamper uden at fjerne årsagen til smerterne. Det kan føre til overbelastning og dermed forværre smerten yderligere.

3. Jeg er øm efter træning?

Tager du en pille, hver gang du er øm, kan det nemt føre til et overforbrug, da muskelømhed typisk varer flere dage. Visse typer smertestillende, fx ibuprofen og acetylsalicylsyre, dæmper samtidig inflammation, dvs. den proces, der reparerer og genopbygger musklerne efter træning. Forskerne mistænker derfor disse smertestillende midler for at kunne nedsætte effekten af din træning. 

4. Jeg er gravid?

Den eneste form for smertestillende, som anbefales til gravide og ammende kvinder, er paracetamol, som trygt kan anvendes i begrænset omfang. Som vordende mor bør du dog altid overveje andre løsninger på dine smerter og kun bruge paracetamol som en sidste udvej.

5. Udløbsdatoen er overskredet?

Der er ingen fare forbundet med at spise smertestillende piller, som har overskredet udløbsdatoen med et halvt eller et helt år. Dog er det ikke sikkert, at pillerne virker som ønsket, da de aktive stoffer kan være nedbrudt.

6. Jeg skal drikke alkohol?

Alkohol og smertestillende medicin bliver begge nedbrudt i leveren, som derved kommer på overarbejde, hvis de indtages samtidig. Det kan medføre, at stofferne er længere tid om at forlade kroppen og derved får en kraftigere virkning. Smertestillende medicin med ibuprofen har desuden en vis sløvende effekt, som kan forstærkes, hvis du samtidig drikker alkohol.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: