Kvinde der sover.

Indhent den forsømte søvn

Et studie viser at der er en klar fordel ved at indhente den forsømte søvn i weekenden. Den ekstra søvn kan mindske risikoen for tidlig død, der er forbundet med at sove for lidt.

8. september 2019 af Redaktionen

Sov længe i weekenden

Får du ikke søvn nok i hverdagene, så prøv i det mindste at sove længe i weekenden. Ifølge et nyt studie ser det ud til, at man på den måde kan indhente det forsømte – eller i hvert fald undgå den øgede risiko for tidlig død, der er forbundet med at sove for lidt. 

Forskerne analyserede data fra ca. 40.000 svenskere, som 13 år tidligere var blevet spurgt om deres søvnvaner. Det viste sig, at de personer, som sov 5 timer eller mindre alle ugens dage, havde en stærkt øget risiko for at dø i løbet af den 13 år lange periode sammenlignet med dem, der fik omkring 7 timers søvn hver nat. 

Men overraskende nok var der ikke nogen øget dødsrisiko hos dem, som sov under 5 timer i hverdagene og så til gengæld sov mere end 8 timer i weekenden. Forskerne understreger dog, at studiet har visse svagheder, fx at deltagerne ikke blev spurgt om deres søvnvaner løbende i forsøgsperioden, så man ved ikke, om de ændrede sig hen over årene. 

Det viste studiet

  • Personer under 65 år, som sov 5 timer eller mindre alle ugens dage, havde en 65 pct. højere risiko for tidlig død sammenlignet med dem, der sov omkring 7 timer hver nat. 
  • Der var ingen øget risiko for tidlig død hos personer, der sov 5 timer eller mindre i hverdagene og så til gengæld fik mere end 8 timer pr. nat i weekenden. 
  • De, der sov +8 timer alle nætter, havde 25 pct. større risiko for tidlig død end dem, der fik ca. 7 timer.

Kilde: Journal of Sleep Research

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Hvilket sundhedsråd har du sværest ved at følge?

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: